Karlovarský kraj: V pátek ožijí ulice, parky i náměstí uměním

V pátek a sobotu vypukne v celé republice radostná oslava umění všeho druhu – začíná happening základních uměleckých škol ZUŠ OPEN. Malí umělci opět vnesou hudbu, tanec, divadlo či výtvarné umění do veřejného prostoru.

dezinfekce

Společný dvoudenní happening ZUŠek Karlovarského kraje propukne na Mlýnské kolonádě, která ožije hudbou, tancem a divadlem. Představí se zde soubory, sbory i sólisté téměř všech škol Karlovarského kraje. Můžete se těšit na proud hudebních i tanečních vystoupení, výstavu výtvarných prací i živou tvorbu malých výtvarníků. V pátek okolo 10. hodiny Karlovy Vary přivítají zakladatelku fondu Magdalenu Koženou, která si zazpívá spolu se sbory v doprovodu ZUŠ Bandu. V 18 hodin si žáci zahrají s Karlovarským symfonickým orchestrem Haydnovu "Dudáckou" symfonii. V sobotu se program ZUŠ Open propojí s městským karnevalem a oslavy umění budou pokračovat. 

Oslavy ZUŠ Open ve Františkových Lázních zahájí v pátek Cimrman Drums Band pochodem přes město. Od 14:30 hod. bude před hotelem Centrum probíhat na pódiu vystoupení žáků ZUŠ Járy Cimrmana. V blízkosti pódia budou probíhat výtvarné workshopy - keramiky, kresby a malby a oděvní tvorby. ZUŠ Kynšperk nad Ohří zase připravuje akci s názvem Toulky téměř zapomenutou historií. Pestrý program proběhne i v dalších městech Karlovarského kraje.

Podrobný program je k dispozici na www.zusopen.cz.

Na letošním celostátním happeningu ZUŠ Open, který se uskuteční 31. května - 1. června, spojí své síly neuvěřitelných 420 základních uměleckých škol. Akce, na které spolupracuje i řada kulturních institucí jako Pražské jaro či Smetanova Litomyšl, je co do počtu účinkujících největší kulturní událostí v České republice. Do jednotlivých vystoupeních ZUŠ Open se zapojí i celá řada profesionálních umělců včetně symfonických orchestrů.

„Nesmírně nás těší, že školy přicházejí s obrovským nasazením a vzájemnou inspirací. Každým rokem celý program projde velkým kvalitativním posunem a právě i z tohoto důvodu jsme se letos rozhodli termín rozšířit o jeden den,“ říká za vedení projektu Irena Pohl Houkalová.

„Je úžasné vidět 420 zapojených škol a mnoho společných projektů napříč uměleckými obory. ZUŠky opět předvedou, že jsou nepřehlédnutelnou líhní umělecké kreativity, podělí se o radost z umění a představí  mnoho mladých talentů. Držím všem malým umělcům palce, pedagogům děkuji za neúnavné předávání inspirace a přeji jim zaslouženou radost z realizovaných projektů,” uvádí Magdalena Kožená.

Projekt opět podpoří i další výrazné osobnosti napříč uměleckými obory. Na pozvání patronky Magdaleny Kožené přijali roli garantů za jednotlivé obory Alice Nellis, Maxim Velčovský a Jan Kodet. Akci podporuje řada dalších umělců, jimž základní umělecké školy otevřely svět, v němž se jejich talent naplno rozvinul. 

Více informací na www.zusopen.cz nebo na www.facebook.com/zusopen.

O akci ZUŠ Open jsme vás již informovali zde a zde.


Zdroj: Ing. Anna Vašátková

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 28.05.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy