Happening ZUŠ Open v Karlovarském kraji opět pozve do kouzelného světa umění v režii malých umělců

Na přelomu května a června bude celá republika patřit malým umělcům, kteří ve veřejném prostoru rozehrají pestrý program všeho druhu - 420 základních uměleckých škol letos poprvé ve dvoudenním termínu 31. května – 1. června spojí své síly mimo jiné i na krajských akcích, které na jednom pódiu dokáží atraktivně prezentovat pestrý program škol celého kraje.

dezinfekce

Navíc v rámci tohoto ročníku dávají mladým talentům základních uměleckých škol, kteří prošli programem MenART, prostor ve svých oficiálních programech oba přední české festivaly – Pražské jaro a Smetanova Litomyšl. ZUŠ Open, který se s největším počtem zapojených účinkujících v České republice stává kulturní událostí roku, letos trefně nabídne i nespočet možností, jak oslavit Den dětí. Malí umělci se vydají do ulic, na náměstí, budou vystupovat v kostelích, zámcích, muzeích či domovech důchodců, ale jejich uměním ožijí i nádraží, nákupní centra nebo kavárny. Tvořivosti se meze nekladou, a tak společná radost z hudby, tance, divadla i výtvarného umění rozzáří celou republiku. 

Program ZUŠ OPEN v Karlovarském kraji
Společný dvoudenní happening ZUŠek Karlovarského kraje propukne na Mlýnské kolonádě, která ožije hudbou, tancem a divadlem. Představí se zde soubory, sbory i sólisté téměř všech škol Karlovarského kraje. Můžete se těšit na proud hudebních i tanečních vystoupení, výstavu výtvarných prací i živou tvorbu malých výtvarníků. V pátek okolo 10. hodiny Karlovy Vary přivítají zakladatelku fondu Magdalenu Koženou, která si zazpívá spolu se sbory v doprovodu ZUŠ Bandu. V 18 hodin si žáci zahrají s Karlovarským symfonickým orchestrem Haydnovu "Dudáckou" symfonii. V sobotu se program ZUŠ Open propojí s městským karnevalem a oslavy umění budou pokračovat. Oslavy ZUŠ Open ve Františkových Lázních zahájí v pátek Cimrman Drums Band pochodem přes město. Od 14:30 hod. bude před hotelem Centrum probíhat na pódiu vystoupení žáků ZUŠ Járy Cimrmana. V blízkosti pódia budou probíhat výtvarné workshopy - keramiky, kresby a malby a oděvní tvorby. ZUŠ Kynšperk nad Ohří zase připravuje akci s názvem Toulky téměř zapomenutou historií. Pestrý program proběhne i v dalších městech Karlovarského kraje. Podrobný program je k dispozici na www.zusopen.cz.

ZUŠ Open umožňuje vznik krásných společných projektů a setkání uměleckých škol, která rozvíjí vzájemné vazby a v neposlední řadě dokumentuje pestrost uměleckých oborů a života základních uměleckých škol v rámci regionů. Do jednotlivých akcí se zapojí i celá řada profesionálních umělců včetně symfonických orchestrů a dalších kulturních institucí či festivalů.

„Nesmírně nás těší, že školy přicházejí s obrovským nasazením a vzájemnou inspirací. Každým rokem celý program projde velkým kvalitativním posunem a právě i z tohoto důvodu jsme se letos rozhodli termín rozšířit o jeden den,“ říká za vedení projektu Irena Pohl Houkalová.

„V každém ze 14ti krajů republiky se můžeme těšit alespoň na jeden společný projekt, na kterém se podílejí základní umělecké školy napříč regionem,“ dodává. 

Iniciátorem a hlavním garantem ZUŠ Open je Nadační fond Magdaleny Kožené. Umělkyně, jejíž hvězdná kariéra má základy také na jedné z brněnských ZUŠek.

„Je úžasné vidět 420 zapojených škol a mnoho společných projektů napříč uměleckými obory. ZUŠky opět předvedou, že jsou nepřehlédnutelnou líhní umělecké kreativity, podělí se o radost z umění a představí  mnoho mladých talentů. Držím všem malým umělcům palce, pedagogům děkuji za neúnavné předávání inspirace a přeji jim zaslouženou radost z realizovaných projektů,” uvádí Magdalena Kožená.

Projekt opět podpoří i další výrazné osobnosti napříč uměleckými obory. Na pozvání patronky Magdaleny Kožené přijali roli garantů za jednotlivé obory Alice Nellis, Maxim Velčovský a Jan Kodet. Akci podporuje řada dalších umělců, jimž základní umělecké školy otevřely svět, v němž se jejich talent naplno rozvinul. 

Více informací na www.zusopen.cz nebo na www.facebook.com/zusopen.


Zdroj: Ing. Anna Vašátková


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy