Karlovarský kraj úspěšně zahájil revitalizaci Císařských lázní

Téměř 20 let čekala dnes chátrající národní kulturní památka Císařské lázně v centru Karlových Varů na svou kompletní obnovu. Nyní Karlovarský kraj zahájil revitalizaci historické perly, která v budoucnu nabídne návštěvníkům multifunkční sál, několik muzejních expozic, kavárnu, čítárnu i badatelnu.

dezinfekce

Během slavnostního předání stavby zhotovitelům to potvrdila za účasti premiéra Andreje Babiše a dalších představitelů státu hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. 

„Dlouhá léta se nikomu z našich předchůdců nedařilo s přestavbou Císařských lázní alespoň začít. Mám proto obrovskou radost, že je nyní Karlovarský kraj tak blízko skutečné záchrany památky. Uděláme všechno pro to, abychom opravu dovedli do úspěšného konce a mohli představit domácím i zahraničním návštěvníkům, lázeňským hostům a turistům tento skvost v novém hávu a v celé kráse,“ uvedla hejtmanka. 

Kompletní opravu včetně rozsáhlých restaurátorských prací provede společenství firem pod názvem "Společnost Císařské lázně - Geosan Group - Metrostav" za  828,8 milionu korun s DPH. Jejich nabídka byla nejnižší, a tudíž vyhodnocena jako nejvýhodnější, protože jediným kritériem zadávacího řízení se stala nabídková cena. Do této ceny musel zhotovitel kromě splnění ostatních podmínek promítnout i případný nárůst inflace v době provádění prací. Na opravu kraj získal 250 milionů korun jako dotaci od Ministerstva kultury ČR a má také příslib ministryně financí Aleny Schillerové ohledně navýšení příspěvku o dalších 150 milionů korun. Kraj na opravu vyčlenil ze svého rozpočtu 350 milionů korun, dalších 100 milionů by mělo jít postupně z rozpočtu města Karlovy Vary. 

„Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na celé přípravě revitalizace podíleli. A musím připomenout, že se nikomu z našich předchůdců zatím nepodařilo získat souhlasné závazné stanovisko od orgánů památkové péče,“ dodala hejtmanka s tím, že se vždy při opakovaných úpravách projektové dokumentace snažilo minulé vedení kraje a města o zásadní zásahy do budovy, kdežto v současnosti kraj rozhodně zachová původní ráz památky. 

Stav budovy si vyžádá sanaci spodní části objektu, aby už nedocházelo k dalšímu poškozování základových konstrukcí a přízemí a vzlínání vlhkosti svislými konstrukcemi. V maximální možné míře budou zachovány a restaurovány původní prvky uměleckořemeslné a výtvarné výzdoby. Záměr počítá také s obnovou interiérů včetně dřevěných prvků, jako jsou obložení, dveřní a okenní výplně. Na fasádě bude předmětem revitalizace oprava omítek, kamenných sloupů a pilastrů, obkladů a dekorativních prvků, otvorové výplně budou podrobeny opravě. Bude vyměněna střešní krytina a repasovány klempířské a pasířské dekorativní prvky.

„Věřím v zodpovědný a profesionální přístup zhotovitelů k splnění takto náročné zakázky a v průběhu prací budeme pečlivě sledovat, zda vše probíhá podle smlouvy a harmonogramu,“ doplnila hejtmanka. 

V budoucnu nabídnou Císařské lázně domácím i zahraničním návštěvníkům několik muzejních expozic, kavárnu, čítárnu i badatelnu. Zanderův sál bude sloužit k reprezentativním účelům, v dalším, víceúčelovém sále se budou konat koncerty a výstavy, ale i promítání například během filmového festivalu. V budově nebude chybět ani infocentrum. Prostory určené k pronájmu, kde jsou teď bývalé koupelny, získá v budoucnosti nájemce, který nabídne zajímavé využití nejlépe pro léčebné účely.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy