Karlovarský kraj podpoří individuální dotací kulturní činnost orchestrů a divadla

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila na svém zasedání poskytnutí individuální dotace na podporu kulturní činnosti Karlovarského symfonického orchestru, Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně a Západočeského divadla v Chebu. Finance budou uvolněny nejen z rozpočtu odboru kultury, památkové péče, lázeňství a cestovního ruchu na rok 2022, ale také z přebytku hospodaření za rok 2021.

dezinfekce

„Na základě úspěšného hospodaření za rok 2021 máme nyní možnost více podpořit, v rámci přerozdělení přebytku, umělecké subjekty. Celkově se jedná o částku 8,7 milionu korun, která bude mezi tyto rozdělena, a to na základě výše předchozí podpory ze strany Karlovarského kraje. Finanční prostředky poslouží jako podpora celoroční umělecké činnosti, ale také ke zkvalitnění a obohacení kulturní nabídky veřejnosti,“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče Oľga Haláková.

Karlovarský symfonický orchestr by měl na základě své žádosti získat dotaci ve výši více než 3,5 milionu korun. Peníze budou využity na zkvalitnění a obohacení kulturní nabídky veřejnosti, například na pokrytí honorářů dirigentů, sólistů a hostujících umělců, propagaci koncertů a dalších nákladů spojených s realizací koncertní činnosti.

Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně žádal o dotaci na podporu celoroční činnosti, zároveň na zajištění co možná nejprofesionálnějšího předávání kulturních hodnot, na reklamu, provoz organizace a kvalitu reprodukovaného umění. Dotace činí více než 2,9 milionu korun. 

O individuální dotaci zažádalo také Západočeské divadlo v Chebu. Jeho zástupci chtějí finanční prostředky využít ke zkvalitnění jednotlivých představení, nabídnout divákům náročnější představení a uskutečňovat úzkou spolupráci s karlovarským divadlem. Karlovarský kraj chce činnost divadla podpořit částkou ve výši více než 2,2 milionu korun.

Konečnou výši podpory pro umělecké subjekty bude projednávat ještě Zastupitelstvo Karlovarského kraje na svém zasedání v měsíci dubnu.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy