Karlovarsko: Půjčoval si auta. Majitelům je ale zpět nevrátil

Karlovarští kriminalisté z druhého oddělení obecné kriminality zahájili trestní stíhání 29letého muže z Karlovarska, kterého obvinili ze spáchání několikanásobného přečinu neoprávněné užívání cizí věci a několikanásobného přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a dále z přečinů krádež a porušování domovní svobody.

dezinfekce

Dne 23. listopadu 2018 měl obviněný muž kontaktovat v Karlových Varech 71letého muže a pod záminkou koupě jeho osobního vozidla značky Renault si s ním sjednat schůzku. Prodávající muž nechal obviněného muže si vozidlo prohlédnout, a když ho zájemce požádal o zkušební jízdu, tak souhlasil. V domnění však, že pojedou společně. Než však vlastník vozidla stačil usednout na místo spolujezdce, řidič se rozjel a s vozidlem odjel pryč. Celou věc tak poškozený muž nahlásil na policii. Již po pár minutách byl řidič zastaven karlovarskou policejní hlídkou. Při kontrole policisté zjistili, že 29letý muž má rozsudkem Okresního soudu v Karlových Varech vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel.

O den později v podvečerních hodinách měl přijet do Žlutic, kde pod smyšlenou legendou oslovil 64letého muže. Tomu měl tvrdit, že je známým jeho přítele a že by od něj nutně potřeboval zapůjčit vozidlo, aby mohl zajet pro svojí manželku, kterou ve skutečnosti ani nemá. Muž mu uvěřil a chtěl mu pomoci, a tak se zapůjčením vozu souhlasil. Domluvili se, že mu vozidlo vrátí do hodiny zpět, což však neučinil. O tři hodiny později byl v Bečově kontrolován místní policejní hlídkou, která zjistila, že řídí vozidlo i přes platný zákaz řízení všech motorových vozidel a ještě k tomu vozidlo, jenž ohlásil poškozený majitel na policii jako kradené. S řidičem provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla negativně. Pozitivní však byl test na drogy, a to na látku amphetamin/metamphetamin. Dobrovolně se podrobil lékařskému vyšetření v nemocnici s odběrem biologického materiálu.

Dne 2. prosince 2018 opět pod smyšlenou legendou, jak musí na návštěvu do nemocnice za svojí manželkou, si vypůjčil osobní vozidlo značky Ford od 37letého známého. Po vzájemné domluvě měl mít vozidlo zapůjčené do odpoledních hodin. Ve smluvenou dobu však majiteli zpět vozidlo nevrátil, a to ani následující den. Aby se on sám dostal do práce, musel si vozidlo půjčit. Poté šel celou věc nahlásit na policii. Dne 5. prosince 2018 bylo v nočních hodinách odcizené vozidlo policejní hlídkou nalezeno odstavené v Ostrově, kam se dostavil i majitel.

Dne 5. prosince měl v odpoledních hodinách přijet do Vojkovic, kde zaťukal na dveře domu 71leté ženy. Pod záminkou, že zná jejího syna, a že bude kupovat nedaleký dům, přišel na údajné sousedské popovídání. Žena muži uvěřila a vpustila ho dovnitř bytu. Dle výpovědi byl milý a mluvil věrohodně. Když šla žena uvařit kávu, měl využít nestřeženého okamžiku a z komody, ve které měla žena uloženou peněženku, odcizit 3500 korun. Poté společně vypili kávu a muž odjel. Nato žena zavolala synovi, který uvedl, že žádného takového muže nezná. Proto zkontrolovala celý dům a zjistila krádež peněz. Celou věc tak oznámila na policii.

Kriminalisté muže dopadli a po zahájení trestního stíhání podali státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na jeho vzetí do vazby. Ten jej akceptoval a soudce 29letého muže poslal ve čtvrtek dne 13. 12. 2018 v dopoledních hodinách do vazební věznice, kam byl eskortován. V případě prokázání viny mu tak hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Obviněný muž není držitelem žádného řidičského oprávnění a v současné době má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do roku 2021. V páchání trestné činnosti není žádným nováčkem, na svědomí má již několik trestných činů jak majetkovou trestnou činnost, tak obecně nebezpečnou, především maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Odsouzen byl ale i pro mravnostní a násilnou trestnou činnost.

Další případ pak řeší policisté z obvodního oddělení v Karlových Varech – Rybářích. První prosincový den si v Karlových Varech zapůjčil od 21letého muže mobilní telefon, s tím, že si nutně potřebuje zavolat. S telefonem pak měl odejít, aniž by ho majiteli vrátil. Tvrdil mu, že mu ho vrátí následující den. Oba muži se společně následující den sešli a muž místo telefonu přišel s nabídkou sjednání dobře placené práce v Německu. Od muže však požadoval celkem 3500 korun na vyřízení formalit apod. Muž mu tyto peníze předal, a když nadešel den, kdy měli společně za prací do Německa odjet, už se neukázal. Policisté s ním zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod.

nprap. Bc. Zuzana Týřová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy