Karlovarsko: Kontrolní akce u Transmotelu

Dne 16. července v době od 14:00 do 24:00 hodin proběhla na parkovišti u Transmotelu na dálnici D6 součinnostní akce. Kontrolní činnost byla zaměřena především na nákladní dopravu, na dodržování silničního provozu daných zákonem a na kontrolu pohybu cizinců na území České republiky. Součástí kontrol bylo také pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech.

dezinfekce

Akce se účastnilo několik desítek policistů, zejména ze služby cizinecké, pořádkové a dopravní policie. Skvělými pomocníky na místě byli také pracovníci z Centra služeb pro silniční dopravu. Odbor cizinecké policie na místo nasadil Schengenbus. Je to vozidlo vybavené „laboratoří“ na odhalování padělků. Disponuje zařízeními jako jsou: Docutest, mikroskop a nejdůležitějším přístrojem je videospektrální komparátor, který umí rozkládat světlo na jednotlivé vlnové délky a ukládat do paměti originály jednotlivých částí dokladu. Policisté jsou díky těmto přístrojům schopni během několika okamžiků určit, zda se jedná o padělaný nebo pozměněný doklad.

Během této akce bylo zkontrolováno několik desítek dodávek a nákladních vozidel. Z důvodu podezření z převaděčství policisté důkladně prováděli zvýšenou kontrolu vozidel s cizozemskou značkou. Důkladně kontrolovali převážený náklad a technický stav vozidel.

Častým předmětem úprav vozidel jsou ložné plochy, ve kterých pachatelé účelově vybudují prostor pro úkryt osob. Nákladový prostor vozidla částečně zmenší a to tak, aby to navenek co nejméně narušovalo vnitřní dispozici vozidla. Vstupy do těchto prostor jsou skrytým otvorem ve spodní části vozidla. Proto bylo při akci využito nové zařízení Heartbeatdetector. Detekuje jakoukoliv vibraci v nákladovém prostoru vozidla, například tlukot srdce. Díky tomuto zařízení a svým zkušenostem mohou policisté odhalit i to, co je důkladně skryté.

Během akce policisté nezjistili žádný případ převaděčství ani nelegální migrace. Zvýšenou kontrolní činnost zaměřenou na uvedenou problematiku budou policisté provádět nadále v dalších měsících.


pprap. Eva Valtová
nprap. Bc. Zuzana Týřová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy