Hejtmani požadují víc peněz na rozvoj zdravotnictví

Upravit výzvy určené na rozvoj zdravotnictví v rámci dotačního programu REACT-EU tak, aby byly spravedlivě rozděleny do všech krajů - to je cílem Asociace krajů ČR. Požaduje proto po ministerstvu zdravotnictví a po ministerstvu pro místní rozvoj navýšení alokace v 98. výzvě tak, aby mohla být dotace poskytnuta všem žadatelům, kteří splní hodnotící kritéria.

dezinfekce

Odpadla by díky tomu nedůstojná soutěž v rychlosti klikání při podávání žádostí a peníze by se dostaly na všechny projekty. Srovnatelně kvalitní zdravotní péči by tak mohli mít obyvatelé všech krajů republiky. Na pravidelném jednání Asociace krajů ČR, které se konalo v úterý 8. června, se na tom shodli všichni hejtmani.

Svůj požadavek chtějí představitelé krajů probrat s vládou během příštího týdne. 

 „Ukázalo se, že v rámci stávajícího systému výzev by se na některé kraje vůbec nedostalo. To je z našeho pohledu velmi nešťastné, protože jsme přesvědčeni, že zdravotnictví má posilovat napříč celou republikou. Rozhodovat podle času podání je principiálně špatně, proto chceme jednat o možnosti uspokojit všechny přihlášené projekty. Řešit by se to dalo více způsoby. Jeden z nich už máme přislíben. Vláda se bude snažit doplnit tuto výzvu o pět a půl miliardy z dalších tranší Evropské unie,“ uvedl předseda asociace krajů Martin Kuba a upřesnil, že předmětem jednání s vládou bude také snaha vyjednat další peníze ze státního rozpočtu, aby byly podpořeny projekty opravdu ze všech krajů. 

Obdobně funkční kritéria musí být podle hejtmanů nastavena i v následné 99. výzvě, aby ani zde nerozhodovala rychlost podání projektů, ale aby byla jasně nastavená regionální kritéria, jako třeba počet obyvatel 65+ v jednotlivých regionech. Celá věc je ještě v jednání a definitivní rozhodnutí musí teprve padnout. Kraje se dále dohodly, aby část peněz z plánované 100. výzvy programu fixně směřovala na vybavení laboratoří na testování na koronavirus.

Česko může získat z programu REACT-EU 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity podle předchozích informací MMR na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy