Habartov: O víkendu jednotky hasičů vyjely dvakrát k vymyšlenému požáru

„Dobrý den, přijde mi, že hoří tady v Habartově v kasárnách na Hrádku. Vidím tady strašný kouř.“ Takto začal hovor na tísňovou linku 112 v sobotu 17. února krátce před pátou hodinou odpoledne.

dezinfekce

Další podobný hovor přijal operátor tísňové linky v neděli 18. února před třetí hodinou odpoledne: „Dobrý den, prosím vás, v Habartově v Mírové ulici je na chodbě strašný zápach. Jako kdyby tam někde hořelo. Tři patra má dům, jako by se pálily potraviny, zápach je cítit i dole.“ Volání bylo z jiného telefonního čísla i jméno oznamovatel uvedl jiné. Obě výzvy ale měly jedno společné. Ani v jenom případě se nic z nahlášeného nepotvrdilo, jednalo se tak o planý poplach se zneužitím tísňové linky a zneužitím jednotky hasičů.

V prvním případě vyjely na nahlášený požár dvě jednotky hasičů, profesionální družstvo ze stanice Sokolov a dobrovolní hasiči z Krajkové. Ani hasiči ani hlídka policie na místě nenašla žádný požár nebo kouř. Telefon na oznamovatele byl náhle nedostupný. Ve druhém případě k hlášenému požáru v bytovém domě vyjely tři jednotky hasičů, profesionální družstva ze stanic Sokolov a chemické závody Sokolov a také místní dobrovolná jednotka z Habartova. Na místě hasiči opět nenašli žádné známky hoření či kouře, podle uvedeného jména v domě nikoho takového obyvatelé bytů neznali, telefon opět nedostupný. Znovu se tedy jednalo o planý poplach a zneužití tísňové linky a hasičů.

Policistům z obvodního oddělení Habartov se velmi rychle podařilo ustanovit osobu, která takto dvakrát během víkendu volala nepravdivé informace na tísňovou linku. Vyšetřovatel hasičů následně po vyslechnutí této osoby podá návrh na zahájení přestupkového řízení, ve kterém v případě prokázání přestupku hrozí pokuta až 5 tisíc korun. Maximální výše pokuty za zneužití jednotky hasičů je vyšší, protože se jedná o mladistvého, je horní hranice uvedených 5 tisíc korun. Navíc hasiči budou požadovat uhrazení nákladů spojených se zásahem, kdy je sazba 5600 korun za každou jednotku a hodinu zásahu, tyto náklady tak mohou za uvedené události dosáhnout výše 28 tisíc korun.

Šetřením bylo zjištěno, že oznamovatel je členem dobrovolných hasičů v Habartově. Velitel jednotky okamžitě ukončil jakoukoliv činnost tohoto mladíka v jednotce.

Zneužití jednotky hasičů řeší zákon o požární ochraně, kde je uvedeno, že přestupku se dopustí ten, kdo vědomě bezdůvodně přivolá jednotku požární ochrany nebo zneužije linku tísňového volání.

V průběhu roku 2017 zaznamenali hasiči v kraji celkem 324 událostí označených jako planý poplach. Nejčastěji se jednalo o výjezdy na základě výzvy elektronické požární signalizace (EPS) v objektech střežených tímto zařízením nebo výjezdy k nenahlášenému kontrolovanému pálení listí, klestu či trávy. V deseti případech je planý poplach označený jako zneužití jednotky. Ne vždy se ale podaří stanovit oznamovatele a dokončit tak přestupkové řízení.


Zdroj: HZS Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy