Františkovy Lázně: Výtopna přejde z uhlí na plyn (TV Západ)

Desítky let starou technologii františkolázeňské výtopny chce vyměnit město. Tzv. hnědouhelný multiprach má nahradit ekologičtější využití plynu. Od roku 2014 začaly provozovat kotelnu firma KG Energo s.r.o. společně se společností GETEC.

dezinfekce

„Rozhodli jsme se neprodloužit stávající smlouvu z toho důvodu, že jsme přesvědčeni o tom, že město, pokud má svoji vlastní společnost založenou jako Františkolázeňská výtopna, s.r.o., kde je 100% vlastníkem, a ta společnost je schopna vyrábět a prodávat tepelnou energii ve městě Františkovy Lázně, tak je to strategické řešení pro město a je to možný příjem do městské pokladny,“ vysvětlil starosta města Františkovy Lázně Jan Kuchař.

Současný provozovatel městu předložil nabídku na prodloužení nájmu o 15 let, kde se zavázal do stávající technologie investovat 150 milionů korun. 

„S čímž jsme úplně nesouhlasili. Ono jedna věc je, jakoby zdarma dostat 150 milionů korun, nicméně žádný podnikatel nedělá nic zdarma, takže by si těch 150 milionů chtěl někde vydělat. Když jsme přepočítali, kolik za těch 15 let by z města odešlo financí, tak jsme se dostávali přes částku 300 milionů korun. Což si myslíme, že by relativně pro město byl velmi značný příjem. Není důvod, aby soukromá společnost odnášela takovéto prostředky z města, nikoliv z městského rozpočtu, ale z města, tzn. od podnikatelů, od obyvatel a dalších,“ popsal Kuchař.

Město si nechalo zpracovat analýzu z pohledu teplárenství, ekonomie i práva. 

„Všechny argumenty byly o tom, že prakticky plynová verze je za prvé 100% ekologizovaná pro Františkovy Lázně. Pro nás to znamená, že prakticky do budoucna už nám nehrozí jakýkoliv problém zatížení nějakými emisními limity. Což u hnědouhelného multiprachu není úplně jisté. Pokud by se zpřísnily normy, muselo by dojít ještě k další investici do nového zdroje. To jsou další náklady a další problémy pro město. Tímto způsobem bychom byli město 100% ekologizovaný a 100% ve vlastnictví i v provozu města,“ vypočítal starosta.

Františkovy Lázně se také ucházejí o dotaci v rámci ekologizace výtopny z Ministerstva životního prostředí. Mohly by tak získat až 40 % z odhadovaných 52 milionů nebo jako veřejný žadatel dokonce 85 %.

„Pokud se nám povede získat 40% dotaci, odhadujeme, protože se jedná o regulovaný trh, tzn. o regulovaný zisk – výši zisku v tomto oboru, že by bylo naší povinností o nějakých 3 až 5 % snížit cenu tepelné energie. Pokud by se nám povedlo získat tu 85% dotaci, tak samozřejmě už o tom snížení hovoříme téměř v desítkách, protože opravdu bychom se pohybovali mezi 8 až 12 % snížení ceny za tepelnou energii,“ dodal Kuchař.

Lidé dnes ve Františkových Lázních platí 574 korun za GJ, cena by po modernizaci mohla díky dotaci jít o tři až deset procent dolů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy