Region: Policie ČR varuje před podvodníky. Pozor na fiktivní zboží či fiktivní balíček

KARLOVARSKÝ KRAJ - Pozor na podvodníky.

dezinfekce

Stále více Čechů nakupuje na internetu. Ať jde o velké dárky, zboží nebo jen maličkosti. Toho zneužívají různí podvodníci, proto je nutné ujistit se, komu se chystáte poslat své peníze. Pročtěte si recenze na e-shopy i obchodní podmínky. Projděte si také seznamy, které vydala Česká obchodní inspekce. Kontroloři vydali varování hlavně před podvodnými e-shopy, které nemají známé provozovatele nebo sídlí ve státech mimo Evropskou unii. U takových obchodníků byste pak jen těžko vymáhali svůj nákup a další práva. Podle názoru odborníka je nakupující v ČR chráněn právem, má tedy nárok na odstoupení od smlouvy do 14 dnů bez udání důvodu. Pokud bude nákup proveden v cizině cestou e-shopu, tak případné problémy je nutno řešit s tím konkrétním prodejcem. Mnohdy na stránkách zcela chybí informace o právu na odstoupení od smlouvy a informace o možnostech uplatnění reklamace; často provozovatel nezveřejňuje dostatečné identifikační a kontaktní údaje a obchodní podmínky jsou psané poměrně nesrozumitelným jazykem. Riziko nákupu přes internet je v tom, že odesílatel přijme peníze, ale zboží nepošle. Dalším rizikem je, že na stránkách nejsou žádné informace o provozovateli a zcela chybí obchodní podmínky, není zmíněna možnost „vrácení peněz". Obrázky firem, nebo nabízeného zboží mohou pocházet pravděpodobně z fotobanky, stejně jako fotografie údajných spokojených zákazníků. Můžeme se setkat také s tím, že na stránkách ani nikde v podmínkách není uvedena jakákoliv identifikace prodávajícího, je uveden pouze telefonický kontakt. Stránka může být registrovaná na společnost sídlící v zahraničí. Můžeme také najít internetové stránky v českém jazyce (jde zjevně o strojový překlad), kde jsou ceny uvedeny v českých korunách, provozovatelem je však zahraniční společnost. Obchodní podmínky jsou pouze v anglickém jazyce, chybí jasné identifikační a kontaktní údaje společnosti.

Není výjimkou, že odstoupení od smlouvy je v obchodních podmínkách upraveno v rozporu se zákonem. Mezi návyky Čechů patří to, že nakupujeme na internetu a zboží chceme do ruky a co nejlevnější. Spotřebitel se může zúčastnit internetových aukcí, v nichž je draženo zboží všeho druhu. Aukce probíhají pomocí virtuálního přihazování tzv. bidů – virtuální měny, kterou spotřebitel zakoupí za reálné peníze. Pokud není spotřebitel v aukci úspěšný, přihozené bidy se mu nevrací. V případě problémů bude muset spotřebitel jednat s provozovatelem a možná i se společností, která sídlí mimo Českou republiku. Provozovatel si často vyhrazuje právo zrušit registraci uživatele s tím, že uživateli nebudou uhrazeny zakoupené bidy. To jsou příklady rizik nakupování přes internet, setkáváme se však i s podvodníky, kteří zneužijí důvěřivosti lidí a dodají balíček, který nemá odesílatele ani adresáta. Podvodníci se mohou vydávat za pracovníka pošty, pracovníka dodavatelské služby, mohou se vymlouvat na osobu, které je balíček určen, ale není právě přítomna. Mohou se vymlouvat na syna, ředitele podniku, šéfa firmy na souseda, apod.. Legendy podvodníků jsou různé, podvodníci často užívají tak přesvědčivých argumentů, že jim lidé uvěří. Najdou se lidé, kteří bez ověření balíček převezmou a ještě zaplatí v hotovosti, často i bez požadovaného potvrzení o zaplacení, účtenky, faktury, apod..  Jak postupovat v případě, že vám přijde zpráva o tom, že „Máte balíček, který je na cestě k vám“? Ověřte si, vzpomeňte si, zda a kdy jste žádali nebo objednávali jakékoli zboží. Zamyslete se, kdo vám může posílat nějaký balíček (příbuzný nebo známý). Určitě si to ověřte dřív, než doručovatel dorazí k vám. Balíček si důkladně prohlédněte zkontrolujte, zda vůbec prošel poštou, dodavatelskou službou, zda má náležitosti – jako např. adresáta, odesílatele, logo případné firmy, peníze pokud možno vyřizujte přes banky, složenkami, v případech, kdy neznáte dodavatele, nedávejte peníze v hotovosti z ruky bez potvrzení a podpisu, snažte se zapamatovat si podobu osoby, která vám balíček přivezla, nebo přinesla, případně SPZ vozidlo, v kterém byl balíček přivezen.

V případě vážného podezření nebo zjištěného podvodu neváhejte a oznamte podvod Policii České republiky na nejbližší služebnu, nebo na linku 158.

por. PhDr. Papežová Zd



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy