Cheb: Za odpad budou lidé platit nadále 700 korun ročně (TV Západ)

Poplatek za komunální odpad pro obyvatele města bude v příštím roce v Chebu i nadále ve výši 700 korun. Na svém posledním zasedání tak rozhodli zastupitelé.

dezinfekce

„Dlouhodobě se v Chebu platí 700 korun za osobu ročně. Nicméně na posledním zastupitelstvu, před komunálními volbami, došlo k vlně populismu, kdy vedení města nejprve navrhlo 600 korun za občana a v následné diskusi byl dokonce poplatek snížen na pouhých 500 korun za občana. Rád bych upozornil, že roční náklady na likvidaci odpadu na jednoho Chebana dosahují částky 1.225 korun. Takže i těch 700 korun zdaleka nepokrývá veškeré náklady, které má Cheb s likvidací odpadu. Do toho se počítá nejen komunální odpad, ale např. i provoz sběrných dvorů, vysypávání košů, likvidace černých skládek atd. Přikláníme se k tomu, aby město nemuselo ze svého doplácet tak horentní částky – mnohamilionové, aby poplatek zůstal i v příštím roce zachovaný na hodnotě 700 korun. Navíc připomínám, že např. studenti vysokých a středních škol, kteří bydlí na internátech nebo na kolejích, mimo Karlovarský kraj, mají 50% slevu,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Nedojde ani ke změnám v systému placení.

„Všechno funguje tak, jak občané byli zvyklí, splatnost poplatku je do 31. května. Většina občanů má nastavený trvalý příkaz, takže pokud platili 700 korun, nemusí nic měnit,“ potvrdil starosta.

Od dubna 2017 město převzalo svoz komunálního odpadu pro svou dceřinnou společnost CHETES. Postupně by se měly zavést další změny v nakládání s odpady, které budou reagovat na legislativní rámec. 

„Evropská unie stále více tlačí na třídění, takže chceme posílit třídění. Mimochodem chtěli bychom rádi i ten paušální poplatek časem zrušit anebo ovlivnit tak, aby v sobě zahrnoval i motivaci k třídění odpadu a produkování menšího množství směsného odpadu. Co se týče samotné přestavby kontejnerů ve městě, tak v památkové rezervaci se poměrně osvědčili podzemní kontejnery, protože znemožňují např. pohyb potkanů nebo vybírání z popelnic ze strany bezdomovců. Nicméně mimo památkovou rezervaci považujeme současné kapacity klasických kontejnerů za postačující,“ dodal starosta Jalovec.

V roce 2016 zaplatilo město za svoz a likvidaci komunálního odpadu téměř 42 milionů korun, v loňském roce ušetřilo necelé tři miliony. Výsledky letošního roku budou známy až během prvních měsíců nového roku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy