Cheb: Vánoční trhy 2019 zahájeny, potrvají měsíc (TV Západ)

Chebské vánoční trhy zahájily v sobotu 30. listopadu kromě tradičního rozsvícení stromu i s akcentem na charitativní rozměr. Jedná se o největší akci spojenou s časem vánoc v regionu. A nechyběl tradiční úvod v podání chebského ponocného.

dezinfekce

„Odbila pátá hodina. Chvalte všichni Hospodina. Vidím, že se zde sešla celá chebská kotlina. Před námi je překrásná vidina, že zahájení chebských vánočních trhů začíná. Čeká nás zážitek jako hrom neb slavnostně rozsvítíme chebský vánoční strom. K tomu dopomůže našeho stromu patron. Jest to slavný pěvec, ba i muzikálový herec a jak víte, já nejsem žádný lhář, právě přichází Petr Kolář. Rád bych pokračoval ve své řeči neb má mluva není v křeči. Však mluvě mé učiní konec – Tonda Jalovec neb je to věc prostá, teď promluví starosta,“ zpěvem a troubením vyvolal na pódium zástupce města.

„Vážení Chebané, drazí návštěvníci odjinud. Za pár minut rozsvítíme toto nádherné náměstí a zahájíme další ročník chebských vánočních trhů. Trhy jsou čím dál krásnější a čím dál vyhlášenější a můžeme být na ně právem hrdí. A nejen na ně. Žijeme ve městě skoro s tisíciletou historií, ve městě, kde pobývali císaři a králové, ve městě, které má 150letou průmyslovou a dopravní tradici. Žijeme ve městě, kde vzniklo jedno z nejstarších regionálních muzeí, kde vzniklo první letiště na území Československa, máme tu nejstarší fotografickou galerii v celé republice, máme zde skvělé divadlo, spoustu pracovitých a velmi pilných lidí. Dále zde máme úspěšné sportovce, umělce a další. Máme být na co hrdí. Samozřejmě, že i v Chebu máme spoustu problémů, ale prosím vás, nechme je teď, v energií a emocemi nabité adventní době, trochu stranou. Využijme tuto dobu k tomu, abychom se zde na trzích scházeli, klábosili, připomínali si úspěchy, kterých jsme dosáhli a také např. Vzpomněli na ty, kteří již nejsou mezi námi a my bychom s nimi rádi byli. Přeji vám krásný advent a takové Vánoce, jaké si přejete,“ uvedl k vánočním trhům starosta Chebu Antonín Jalovec.

A pak již došlo na tradiční odpočítání k rozsvícení, se kterým kromě davu pomohli i mladí lukostřelci z klubu ESKA Cheb.

Celá organizace vánočních trhů doznala výrazných změn.

„Jsou pro nás zásadně jiné. Začali jsme novou tradicí, která se jmenuje Chebská charitativní vánočka.  V sobotu dopoledne bylo na náměstí, troufnu si říci, skoro dva tisíce lidí. Rozdali jsme 800 porcí vánočky a vybrali jsme pro malého Jindříška z Chebu, který trpí vážnou nemocí, peníze. Nevíme kolik, protože se to dozvíme v týdnu, až se to spočte. Je to sbírka. Má to svá pravidla. Ale jsem moc hrdý na to, že když se odcházelo z náměstí, tak kasička byla plná peněz. Byla to hezká novinka. Myslím si, že to bude hezká tradice. Vánočka měla, kdyby se spojila dohromady, 8 metrů. Byly to dvě čtyřmetrové vánočky. Takže to je první novinka, která stála za to. Další novinka je, že když se lidé podívají po tržnici, tak vidí, že jsme změnili postavení pódia. Je to výhodnější. Lidé krásně vidí. Jsou u pódia a jsou v kontaktu s umělci. Na druhé straně se bruslí. Je vidět Špalíček, dominanta chebského náměstí. Tržiště se nadechlo, je rozšířeno do strany. Je zde jiný sortiment zboží, jsou tu novinky. Máme tu uměleckého kováře. Myslím si, že letošní chebské vánoční  trhy přinesly opravdu spoustu novinek,“ vysvětlil manager KC Svoboda Vladimír Keblúšek. 

Jednou z nich je i akce Strom splněných přání. 

„Přišla jsem s tím na Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, protože tyto akce probíhají v rámci republiky jako např. Ježíškova vnoučata, Krabice od bot, Domovinka to dělá, a jelikož dělám v sociálních službách v Chebu, tak jsem chtěla, abychom obdarovali osamocené seniory, zdravotně postižené nebo děti z azylového domu či z rodin, kde jsou samoživitelé a nemají moc peněz. Kolik jsme připravili přání? To znamená samozřejmě na vytipování obdarovaných. Na tom se podílely sociální služby na území města Chebu, které vytipovaly obdarované. Samozřejmě, že ti obdarovaní s tím musí souhlasit. Sešlo se nám 42 přání. Byl to první ročník. Bála jsem se, zda se všechna přáníčka rozeberou s tím, že jsme si řekli, že co se nerozdá, si rozebereme a my sami to poté splníme. Zájem byl obrovský,“ popsala ředitelka Správy zdravotních a sociálních služeb v Chebu Ludmila Froňková. 

A dokonce se na každého nedostalo. Dárky se mají odevzdat do 12. prosince a pokud by si někdo nakonec svou pomoc rozmyslel, jsou připraveni splnit je sami organizátoři, kterými jsou Odbor sociálních věcí a zdravotnictví města Chebu, Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb a Farní charita Cheb.

Během večera se představil také patron zahájení Petr Kolář. Operní árie i filmové melodie zazpívala operní diva Karolína Berková. Závěr slavnostního zahájení patřil diskotéce pro děti s andělem na ledě.

Program letošních vánočních trhů je nabitý až do 26. prosince a bruslit se bude až do 24. ledna. 

„Kluziště dostalo nový podklad. Dříve bývala štěrková plocha, která se musela navážet kamiony, když zmrzla, tak se těžko likvidovala. Teď nově je to železná konstrukce, která je lehce rozložitelná. Instalace letos trvala tři dny. Firma slibuje, že to bude trvat jen dva dny, že to bylo poprvé. Demolice štěrkové plochy a kluziště trvala 14 dnů. Když to zmrzlo, tak se likvidovala třeba i dva měsíce. Likvidace železné plochy bude trvat také dva dny. Skýtá to obrovské výhody. My už teď přemýšlíme, co s plochou v létě. Máme už spoustu nápadů, jak ji využít zde na náměstí v létě, co na ní udělat, jak by mohla posloužit i na dalších akcích, které děláme. Myslím si, že se s touto novinkou budeme setkávat nejen v zimě, ale když to dobře dopadne, tak i v jiných měsících,“ dodal Keblúšek.

V horní části náměstí se kromě stromu nachází i zábrany, které v posledních letech tvoří betonová rabátka s výtvory žáků chebských základních škol.

„Už před dvěma lety Policie ČR striktně vyžadovala pro zabezpečení bezpečnosti vánočních trhů umístění zátarasů do horní části náměstí a na pěší zónu. Tehdy jsme přišli s nápadem, velmi neotřelým, že namísto klasických nevzhledných citybloků, které byly použity rok předtím, využijeme staré květináče. A zrodil se nápad uspořádat soutěž chebských škol, kdy se do květináčů umístí stromečky a chebské školy je vyzdobí rukodělnými ozdobami. Následně se na webu a na Facebooku města soutěží o to, který z ozdobených květináčů se líbí nejvíce s tím, že starosta tuto soutěž vyhlašuje, zaštiťuje a uděluje ceny těm nejlepším. Ty poté pozveme na radnici a předáme jim ceny v hodnotě mnoha tisíc korun,“ přiblížil starosta Chebu Antonín Jalovec.

Hlasovat o vítězi je možné na facebookovém profilu města. Otevírací dobu stánků, ledové plochy i Ježíškových dílen, stejně jako kompletní podrobný program celých vánočních trhů najdete pak na speciálních webu na adrese www.chebskevanoce.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy