Cheb: V ulici Prokopa Holého vyrostou obytné domy (TV Západ)

Velký městský pozemek s parkem poblíž zimního stadionu v Chebu bude mít nového majitele. Ve výběrovém řízení se městu podařilo najít firmu, která zde vybuduje nájemní domy, přičemž si bude muset poradit s několika podmínkami, které se ve smlouvě objeví.

dezinfekce

"Náměstí Prokopa Holého je evergreenem, několik volebních období se město snaží prodat pozemky o rozloze asi 5 tisíc metrů čtverečních. V květnu Rada města schválila záměr na prodej těchto pozemků formou veřejné elektronické aukce, ale s tím, že soutěžitelé museli předložit architektonické studie, podle které byly potom hodnoceny komisí. V záměru bylo uvedeno asi 7 podmínek, které ta studie musela splnit. Soutěžitelé se museli přihlásit do 31.10., 16.11. pak komise posuzovala ty došlé studie. Přihlásili se dva soutěžitelé, komise u obou těch studií, že podmínky byly splněny a oba soutěžitelé byli vpuštěni do aukční síně s vyvolávací cenou 1500 korun za metr čtvereční plus DPH, tzn. 1800 korun za metr čtvereční, podobně jako byla vyvolávací cena u toho vedlejšího pozemku na křižovatce Osvobození, Čapkova," uvedl k záměru místostarosta Ladislav Hrubý. 

Nakonec se cena vyšplhala až na 2500 korun za metr čtvereční. V případě uzavření kupní smlouvy by tak mohlo přibýt 12,5 milionu korun. Podmínky, které si město do smlouvy prosadilo se týkají především zeleně a celkového vzhledu celého území. 

"Asi to nejdůležitější je zachování vzrostlé zeleně na náměstí Prokopa Holého, to je jedna z podmínek. Druhá z nich byla, protože jsme předpokládali, že gró té zástavby způsobí vyplnění uliční čáry v ulici Osvobození, což je žádoucí, ale nechtěli jsme, aby do tohoto prostoru byla umisťována parkovací místa tak, aby tam vznikla nějaká souvislá zeď bez oken, bez dveří, bez jakýchkoliv vstupů, takže podmínkou bylo, že tato uliční čára bude v tomto směru členitá. A třetí podmínkou byl poměr bytů, který by tam měl vzniknout. A to tak, že jsme zase nechtěli, aby tam vzniklo velké procento malometrážních bytů. Takže do podmínek záměru bylo uvedeno, že do výměry 30 metrů čtverečních může vzniknout pouze 20 % těchto bytů. Toto obě, všechny ty tři podmínky, klíčové, i ty ostatní, studie splnily," dodal Hrubý. 

Do 4 let musí být také podle smlouvy zhotoven první stavební objekt. Hlavním přínosem prodeje má být zhodnocení celého území, které je svou polohou mimořádně atraktivní.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 23.12.2021 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy