Cheb: Trampoty britského teenagera jako retro osmdesátková show

První premiéra letošní Cestovatelsko-světácké sezóny zavede diváky na britské maloměsto, kde svá velká trápení s rodiči i první láskou zažívá nesmělý mladý intelektuál. Kultovní román Sue Townsendové TAJNÝ DENÍK ADRIANA MOLEA VE VĚKU 13 A 3 převedl do muzikálové formy herec a režisér Miroslav Hanuš, který ji s úspěchem uvedl na kladenském jevišti i na své domovské scéně Divadla v Dlouhé.

dezinfekce

Chebská inscenace hostujícího režiséra Mikoláše Tyce je velkou poctou hudební éře osmdesátých let. Už samotnou scénu výtvarníka Karla Čapka rámuje několikametrový kazetový magnetofon, na jevišti je permanentně přítomna pětičlenná kapela The Moodies, která hudební vstupy herců živě doprovází. S českými texty zazní hity Roda Stewarta, Uriah Heep, The Sweet a dalších legend. Podobu hudebních čísel vytvářela zkušená choreografka Adéla Laštovková Svobodová.

Právě silná hudební linka a notná dávka nostalgie a britského humoru by měla oslovit diváky napříč generacemi. Ostatně ačkoli hlavní postavou je dospívající Adrian (v podání nové posily chebského souboru Samuela Gondy) a velká část děje se točí kolem jeho lásky ke spolužačce Pandoře (Stephanie Van Vleet), zásadní roli hraje i tragikomický rozpad vztahu jeho rodičů (David Beneš a Pavla Janiššová). Britské tradice zosobňuje babička (Radmila Urbanová) a Adrianův svět zabydlují i další osobité postavy: přisprostlý děda Bert, který se s ničím nemaže (Pavel Marek), excentrický soused Lucas s šatníkem plným barevných košil (Petr Németh) a neméně výstřední emancipovaná sousedka, která betonuje a peče si buřty nad zničeným nábytkem svého promiskuitního exmanžela (Vladimíra Vítová). Sestavu doplňuje školní partička Adrianových spolužáků (Pavel Richta, Jindřich Skopec a Vivien Machková).

Premiéra inscenace je naplánována na 21. října od 19 hodin, nejbližší reprízy se konají 24. a 25. října. 60 minut před začátkem nabízíme v divadelní Hvězdárně ve 3. patře zážitkový workshop retro her a zábav Jak to chodilo v osmdesátkách. V 18:30 je v kavárně Thálie připraven dramaturgický úvod.

Sue Townsendová: Tajný deník Adriana Molea ve věku 13 a 3. Dramatizace a texty písní Miroslav Hanuš, režie Mikoláš Tyc, dramaturgie Martina Pokorná, hudební aranžmá Milan Potoček, scéna Karel Čapek, kostýmy Aneta Grňáková, choreografie Adéla Laštovková Svobodová, korepetice Irena Žídková, hlasová koučka Zuzana Janiššová.

Martina Pokorná
dramaturgyně


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy