Cheb: Stavba cyklostezky na Pomezí začne v příštím roce (TV Západ)

Dosud chybějící úsek krajské cyklostezky Ohře ze státních hranic s Německem v obci Pomezí až do Chebu by se měl dočkat v dohledné době realizace. Od zahájení přípravy na projektu uběhlo 9 let.

dezinfekce

Nyní Karlovarský kraj s pomocí dotačních prostředků z Evropského fondu pro regionální rozvoj připravuje prostřednictvím odboru řízení projektů fyzickou výstavbu této části cyklostezky Karlovarského kraje.

„My jsme rádi, že jsme našli finanční zdroj na tu realizaci, protože projektová příprava je dokončena v rámci 35. výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu jsme podali žádost. Víme, že tam ta alokace je. Koneckonců ta výzva byla i prodloužena pro to čerpání, takže bychom rádi s pětaosmdesáti procentní dotací tento úsek vystavěli. Celková hodnota projektu je spočítána na 70 milionů korun a propojí nám vlastně Cheb s Pomezím, což je poslední chybějící úsek z celé té trasy páteřní cyklostezky Ohře na napojení těch cyklotras v Německu, kde už se dá směřovat, ať jsou to prameny řeky Ohře anebo na sever anebo na jih,“ popsal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Dotace by mohla činit zhruba 50 milionů korun. Stavba má začínat na sídlišti Skalka na konci ulice Americká. Pokračovat bude podél stávající silnici II/606, která je vedena v nezastavěném území až na začátek obce Pomezí nad Ohří v délce 4,7 kilometru. Zde se napojí již na hotovou část v intravilánu. 

Kompletní dokončení celé cyklostezky Ohře v Karlovarském kraji ale bude ještě pár let trvat. 

„S tím úsekem Všeborovice Dalovice, který se teď zahajuje, tak se projektově připravuje i to navazující - Kyselka a dále přes Velichov do Boče. Nicméně tam ta projektová příprava je v nějakém začátku. Já si myslím, že realistický plán zprovoznění celé cyklostezky, protože ta cyklotrasa existuje na stávajících komunikacích, tak je někdy horizont 2028/2029,“ dodal Kulhánek. 

Vyhlášení zadávacího řízení je plánováno na říjen letošního roku, samotná fyzická realizace stavby bude probíhat v letech 2025–2026.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy