Cheb: Scanner by mohl prověřit podloží komunikací ve městě (TV Západ)

Dokončené projekty oprav komunikací ve městě Chebu v poslední době čítají několik položek. Po dříve zprovozněné Jateční ulici se otevřela opravená propadající se vozovka v Jakubské. Práce ještě finišují na čtvrtém rameni kruhového objezdu u Tesca a Májové ulici. Konečně se dočkají i obyvatelé sídliště Skalka.

dezinfekce

„Na Skalce se pokračuje na chodnících, které by měly jít v současné době také do finiše. Během několika dní by měly být chodníky hotové okolo bývalé prodejny, pošty atd.,“ přiblížil místostarosta Chebu Zdeněk Hrkal.

Zakázku se z původně odhadované ceny 4,2 milionu korun bez daně podařilo vysoutěžit za 3 miliony. Novou infra technologii na opravu chodníků vyzkoušelo město v ulici Valdštejnova. Vyjde na čtvrtinu ceny, ale opticky nevypadá tak pěkně.

„Oproti 800 tisíc to stálo necelých 200 tisíc. Ale tam ta technologie se na chodníky nebude používat. Pokud by to bylo asi celoplošné použití, tak ano, protože to napojení jednoho asfaltu na druhý není z estetického hlediska hezké. Jinak to je v naprostém pořádku,“ popsal Hrkal.

Především kvůli úspoře financí chce město do budoucna použít moderní techniku pro zjišťování podloží pod stavbami. Aby předcházelo nepříjemným překvapením po zahájení stavby. Podobně jako tomu bylo nedávno u betonové letištní plochy nebo předtím na velkém parkovišti na Skalce.

„Abychom tomuto předešli a věděli přesný stav silnic, tak se uvažuje o scanování komunikací. Došlo by tak k jasnému zmapování komunikací jako takových – jaká je podložní vrstva, co tam je, co tam není a co se má opravovat. Tím pádem bude jasné, jaká by byla cena a co se má soutěžit při opravách tak, aby nedošlo k dalším vícepracím,“ vysvětlil Hrkal.

Pro scanování komunikací je potřeba podle vedení znát cenu. Podle ní se určí priority. Zda se prověří jen hlavní a velké komunikace nebo zda dojde i na ty menší. Plán je to dlouhodobý. Naopak velmi brzy by se mohly ve městě objevit nový typ solárních parkovacích automatů. Nahradí jeden za Priorem Obrněné brigády a nový bude u banky v ulici Kubelíkova. Moderní automat, který umí vracet drobné, vyjde na 150 tisíc bez DPH.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy