Cheb: Rozpočet je schválen, čeká se na dopady vládního balíčku (TV Západ)

Rozpočet města Chebu na rok 2024 schválilo Zastupitelstvo na svém posledním letošním zasedání ve čtvrtek 14. prosince. Koncipován je jako schodkový s částkou na dofinancování ve výši 227 milionů korun.

dezinfekce

„Ta hlavní čísla jsou celkem stabilní. Pracujeme s rozpočtem něco nad jednu miliardu korun. A pokud se týká těch hlavních investičních akcí, tak pro nás úplně stěžejní investiční akcí na mnoho let ještě dopředu je rekonstrukce historické památky dominikánského kláštera, vlastně rekonstrukce na Základní uměleckou školu, kde budeme muset v tom příštím roce opravit střechu, kde se ukázalo, že je v havarijním stavu, a pak budeme pokračovat v projektové přípravě a ve vlastní té investici bude. Další významnou investicí je vnitroblok v Hradební. Předpokládáme, že nás bude stát kolem třiceti milionů korun, kde konečně chceme ten vnitroblok dát do pořádku. Ten projekt už je také dlouhodobý. Budeme rekonstruovat oblast ulic na Skalce. Je to ulice Lesní, kde ty výdaje budou také v řádu kolem třiceti milionů korun a budou pokračovat dál. To jsou takové základní velké investice. Budeme pokračovat, což je také důležité v rekonstrukci a výměně veřejného osvětlení, abychom už uspořili finanční prostředky. Je to částečně dotované, do toho dáváme osmnáct milionů, v podstatě teď budeme dávat každý rok. Budeme dál pokračovat v rekonstrukci barokního opevnění na hradě, ale i ve zpřístupnění kasemat dohromady za více než dvacet milionů korun. Takže to jsou takové základní základní částky, o kterých se můžeme bavit. Ale my jsme se v tom rozpočtu i zaměřili trošku více na kvalitu života, která je měřena i tím, jak si zde lidé užijí volného času. Tak, že do dotačních kulturních programů dáváme z nějakých tří milionů pět milionů, navyšujeme je o více než dva miliony korun a téměř osm milionů korun přidáváme do dotačních programů, které se týkají sportu. Tak to se domníváme, že je také taková zásadní věc, o které je potřeba mluvit. A na rozvoj škol, což je ovšem to jsou dotované programy v různých fázích ke zlepšování těch kompetencí žáků apod., tak tam předpokládáme, že by to mělo dělat až sto milionů korun. A úplně nezanedbatelnou částkou téměř třiceti milionů korun budeme opravovat zanedbanost část školních budov a zlepšovat kvalitu majetku,“ přiblížil starosta Chebu Jan Vrba. 

V rozpočtu se také počítá s výraznou částkou 24 milionů korun na stále důležitější kybernetickou bezpečnost, 15 miliony pro přechod na SMART City pro zlepšení dopravy nebo téměř 28 miliony na velkoplošné výspravy komunikací. Začít by se mělo v příštím roce s rekonstrukcí knihovny za 6,5 milionu. V napjatém rozpočtu se ale také škrtalo. 

„Museli jsme odsunout některé investice týkající se komunikací. Tam jsme dospěli k závěru, že to tempo bylo teď poměrně vysoké, té obnovy komunikací a že ti občané tedy budou muset v některých případech počkat. Tak to je ta oblast. Museli jsme odsunout cyklostezky některé, protože i tam musíme trošku vydechnout. Prostě ty prostředky nejsou a my to, kam směřujeme ty peníze, považujeme za důležitější. Tam hodně důležité jsou ty rekonstrukce nebo revitalizace sídlišť. Teď se dostáváme na Skalku, protože tam významným způsobem při nich zvyšujeme počet parkovacích míst, protože parkování v Chebu je zoufalým problémem asi jako ve všech větších městech. Takže proto se na to taky hodně soustřeďujeme, protože to všechno zlepšuje jaksi pozici města u občanů,“ popsal starosta. 

Odsune se také plánované zastřešení malé ledové plochy za 22,5 milionu korun. Vysoká částka 43 milionů se v rozpočtu také rezervuje na čištění ulic a zimní údržbu. Zhruba 41 milionů si vyžádá sběr a svoz komunálního odpadu a 15 milionů sběrný dvůr. Téměř 30 milionů korun půjde do městské zeleně. 

Na příjmové stránce se město tradičně drží v dolní části předpokladů Ministerstva financí. Do predikcí se promítla řada chystaných opatření centrálních orgánů.

„Je to složité zejména pro účinnost konsolidačního balíčku, kde se snižuje výnos z rozpočtového určení daní. Nicméně nějakým způsobem by to měl nahradit výnos daně z nemovitostí. Ale my díky tomu, že jsme si navýšili ten koeficient už předtím, tak ten výnos té daně z nemovitosti bude více než dvakrát větší. Což je samozřejmě jev pozitivní, na jedné straně a na druhé straně ještě doposud neumíme spočítat výnosy z hazardních her, protože tam se to všechno úplně změnilo, takže tam nejsme schopni to přesně propočítat. Tam přijdeme taky o nějakou tu desítku milionů korun, takže ta bilance byla poměrně poměrně složitá,“ dodal Vrba. 

Podrobné znění rozpočtu najdete v odkaze v textové části reportáže.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy