Cheb: Projekt Oříšky z Meganápadů je téměř hotov (TV Západ)

Brzy po dokončení prvního ze série Meganápadů v Chebu finišuje další. V akci s projekty, které navrhli zájemci z řad veřejnosti, postupně vznikne celkem 14 ze 17 vybraných nápadů. Ty mají v rámci participativního rozpočtu ve veřejně dostupných místech přinést užitek obyvatelům města i návštěvníkům.

dezinfekce

„Prakticky před dokončením je vítězný projekt z kategorie Meganápadů z participativního rozpočtu. A tím je projekt paní Kalina, který se jmenoval Oříšky a byl suverénně na prvním místě, mj. i proto, že byl doprovázen krásnými kresbami, které paní Kalina sama nakreslila k projektu. Týkal se toho, že v Hradebním příkopu, poblíž polikliniky ASTRA, došlo v uplynulých letech k vymýcení starých křovinatých porostů a částečně i stromů a zdejší veverky, kterých tam opravdu žije hned několik, přišly o přirozené prostředí a často přebíhaly ulici do okolních zahrad. Paní Kalina proto navrhla, že by se prostor mohl osázet novými keři, hlavně lískovými, a novými ořešáky a příp. doplnit budkami pro veverky a ptactvo, aby se tam tato zvířátka cítila lépe. To se právě nyní realizovalo. Bylo tam osázeno několik desítek keřů, hlavně lískových, asi pět vzrostlých ořešáků, a na stromy, eventuálně pod ně bylo umístěno skoro 50 budek pro hnízdění jak veverek, tak ptactva. Takže je to takový cenný příspěvek ke zlepšení prostředí pro život v našem městě,“ přiblížil realizovaný nápad starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Meganápady budou s drobnými změnami pokračovat i příštím roce.

„Začne probíhat 2. ročník Meganápadů, který zahájíme hned v lednu, kdy se začnou podávat nové návrhy. Bude to trvat víceméně až do konce února. Jedna změna tam je důležitá, a to je zvýšení max. částky na jeden projekt, protože loni řada projektů neprošla právě proto, že výrazně přesahovaly ten půlmilionový limit. Řekli jsme si, že těch 5 milionů v příštím roce se pokusíme věnovat i na větší projekty, takže je tam limit jeden milion korun. Tudíž se tam vejdou i některé akce, které musely být loni zamítnuty. Ale rádi v tomhle budeme pokračovat a těšíme se na další nápady občanů,“ potvrdil Jalovec. 

Nápady může podávat kdokoliv bez ohledu na to, kde má trvalé bydliště. Do Chebu dojíždí řada lidí za prací nebo studiem a se zajímavými podněty mohou přijít i návštěvníci města a jeho okolí. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy