Cheb: Při opravách letištní dráhy se narazilo na problémy (TV Západ)

Letitá snaha města Chebu získat do svého majetku letištní betonovou dráhu v Horních Dvorech se v letošním roce podařila. Po bezúplatném převodu od státu ji začalo město opravovat, aby se vše stihlo do červnových oslav stého výročí od zahájení provozu. Bohužel se ale zjistilo, že dráha je v horším stavu, než se předpokládalo.

dezinfekce

„Projekt uvažoval s tím, že opravy, které se prováděly někdy v 50. letech po vybombardování letiště, se prováděly důkladně. Tzn., že se opravila vlastně i nosná část betonové plochy. Bohužel, když začala rekonstrukce letištní plochy, zjistilo se, že se do vybombardovaných částí v podstatě nalil jen beton a neudělala se žádná podkladní vrstva. To je trošičku problém. Na pondělí na příští týden máme svoláno jednání, kde bude projektant. Společně s dodavatelem a projektantem budeme řešit otázku, jak dále postupovat a jaké vícepráce z toho vyplynou. Podle toho budeme samozřejmě muset řešit otázku postupu prací. Domníváme se, že by to nemělo ohrozit začátek. Bude to ale samozřejmě zvýšený nárok na dodavatelskou firmu,“ vysvětlil místostarosta Pavel Hojda.

Nejen červnový termín oslav, ale především budoucnost přistávací dráhy je důležitá. Bude potřebovat schválení Úřadem pro civilní letectví pro provoz. A to získá pouze pokud bude v bezvadném stavu. Vybraná dodavatelská firma nabídla ze sedmi účastníků nejnižší cenu, a to 4,8 milionu korun. Předpokládaná hodnota přitom byla 8 milionů. I přes případné navýšení by město mělo mít prostředky na další investice do letiště.

„Věřím, že nám i nějaké peníze zůstanou na to, aby se pak mohla upravit příjezdová plocha k hangárům a k dalšímu obslužnému zařízení letiště. Co se týče rozvoje, tak to bude samozřejmě otázka i přístupu těch, kteří užívají letiště, což je Aeroklub Karlovy Vary a Letecká amatérská asociace. To je v podstatě ta odnož, která je tady v Chebu. Domnívám se, že pokud bude spolupráce nadále stejná a dobrá, jako doposud, tak bychom mohli docílit toho, že v budoucnu by tady mohlo být v podstatě letiště, které by sice nezajišťovalo a nekonkurovalo karlovarskému letišti nebo komerčním letištím, ale že by se tady zvýšil turistický a částečně i podnikatelský provoz. Podnikatelé by tady mohli z letiště startovat a přistávat na něm. Týká se to zejména těch, kteří jednak budou tady v průmyslovém parku, ale i ve městě Cheb, i těch, o kterých uvažujeme, pokud se bude stavět průmyslový park číslo dvě. Pokud to bude nějaká velká firma, tak bychom rádi, aby mohla využít letiště,“ dodal Hojda.

Letecký den 24. a 25. června bude ukázkou vývoje vojenského letectva v posledních 100 letech s nabídkou maximálního možného množství vojenských letadel. Představí se letouny od 1. světové války po současnost se zvláštním zřetelem na ty, které bylo možné v průběhu let vídat právě v Chebu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy