Cheb: O kompostéry je mezi občany velký zájem (TV Západ)

Nové kompostéry začalo vydávat město Cheb dříve zaregistrovaným zájemcům z řad občanů. Projekt spolufinancovaný z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020 nabízí tyto žádané pomůcky do konce září.

dezinfekce

„Jsou to velice kvalitní kompostéry. Jejich tloušťka stěny je okolo tří milimetrů, takže pokud se sestaví, tak drží - jsou kvalitní. Objednávalo se jich 700 kusů – vysoutěžily se a celková cena byla necelých 2,5 milionu,“ uvedl místostarosta Chebu Zdeněk Hrkal.

Zájemcům, kteří město požádali o přidělení kompostérů, jsou již k dispozici. Vyzvednout si je mohou v areálu společnosti CHETES v sousedství sídliště Spáleniště v ulici Pelhřimovská 1. Jsou připraveny na vrátnici areálu. Vydávají se denně vždy v době od 7 do 19 hodin. Rozměr rozloženého kompostéru pro přepravu je 110 x 70 x 18 centimetrů. V balení je návod na složení a ke smlouvě dostanou lidé také informační brožuru o tom, jak správně kompostovat.

„Kdo přišel později, nebylo to podle toho, kdo, jak se zaevidoval, tak byli bráni jako náhradníci. Ale jsou to občané města Chebu, buďto mají zahrádku nebo dvůr anebo mají společné prostranství. Abychom snížili objem bioodpadu, který se vyváží, tak si to lidé nakompostují. Vzhledem k tomu, že kompostér je možné otevřít ve spodní části, tak je možné potom tu hlínu odebírat zespodu,“ vysvětlil Hrkal.

Pořizovací cena jednoho je kolem 3400 korun. Město získalo 85% dotaci. Výpůjčka je na dobu pěti let a poté kompostéry bezplatně přejdou do vlastnictví občanů. Už dříve se také dočkaly některé zahrádkářské kolonie, kam město zakoupilo a umístilo velkoobjemové kontejnery. Další by měly následovat v příštím roce.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
25.08.2017 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy