Cheb: Nájemci nebytových prostor mohou získat věrnostní slevy

Podnikatelé a živnostníci, kteří dlouhodobě působí v nebytových prostorách pronajatých od města Cheb, mají nárok na věrnostní slevy. V praxi tento motivační systém funguje tak, že čím déle nájemce v pronajatém prostoru provozuje svoji činnost, tím nižší nájemné platí.

dezinfekce

„Dlouhodobí nájemci mají nárok na slevu ve výši až 30 procent z původního nájemného. Už po uplynutí tří let od uzavření nájemní smlouvy mohou požádat o slevu 10 procent z původního nájemného. Sleva se pak postupně zvyšuje, takže působí-li nájemce v prostorách 10 a více let, dosáhne na již zmíněnou slevu ve výši 30 procent. Slevy se dále poskytují i v případě, že se nebytový prostor nachází ve vyšších podlažích. I v tomto případě může sleva dosáhnou výše až 30 procent. Slevu může získat rovněž zájemce o pronájem delší dobu nevyužitého prostoru,“ vysvětlila místostarostka Eva Horná.

Výše ročního nájemného v nebytových prostorách ve vlastnictví města se pohybuje v závislosti na druhu provozované činnosti a atraktivnosti lokality v rozmezí od 185 do 4423 korun za metr čtvereční plochy. Nejnižší sazba se týká například kulturních a společenských činností, sportovních zařízení, charity či sociálních služeb. Naopak nejvyšší sazba nájemného se vztahuje na provozování peněžních ústavů nebo směnáren.

„Od 1. dubna 2018 dochází k mírnému zvýšení sazeb nájemného z nebytových prostor o koeficient míry inflace roku 2017 ve výši 2,5 procenta. Jde přitom o první zdražení od roku 2013. V minulých letech, kdy inflace bývala pod jedním procentem, se sazby nájemného nezvyšovaly,“ uvedla Eva Horná.

Město má ve svém vlastnictví zhruba tři stovky nebytových prostorů.

„Jejich obsazenost je kolem 90 procent. Myslím, že to je také díky příznivým sazbám nájemného. I prostřednictvím cenové politiky se snažíme o to, aby se nájemci provozoven příliš nestřídali, případně, aby nebytové prostory nezůstávaly delší dobu prázdné. Ceny za pronájem městských nebytových prostorů jsou podle našich zjištění v porovnání se soukromými objekty poměrně výrazně nižší,“ uzavřela místostarostka.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy