Cheb: Muzeum se připravuje na své otevření

Po dlouhotrvající rekonstrukci, kvůli níž byla muzejní expozice pro veřejnost více než rok uzavřena, se Muzeum Cheb připravuje na své otevření. V rámci rekonstrukce, která se týkala obou budov muzea – expozice v Pachelbelově domě a ředitelství v Müllerově domě, došlo k výměně topného systému a elektroinstalace a novým rozvodům datových sítí s cílem zlepšit podmínky pro provoz i návštěvníky muzea.

dezinfekce

Po výmalbě místností nyní probíhá jejich úklid a postupná reinstalace sbírkových předmětů. Návštěvníci muzea po jeho otevření uvidí expoziční instalaci ve stejné podobě jako před rekonstrukcí s výjimkou dvou místností. Jeden ze sálů expozice novějších dějin bude nově věnován etnografii Chebska a kamnům W. Russe, která by v tomto prostoru měla být po právě probíhajícím restaurování postavena na podzim. Další novinkou bude zpřístupnění nové místnosti Valdštejnského okruhu, která dosud sloužila jako depozitář a již si mnozí Chebané pamatují jako městskou obřadní síň. V rámci nové instalace v ní bude umístěn Valdštejnův kůň spolu s dalšími exponáty k tématu Albrechta z Valdštejna a třicetileté války.

Realizované rekonstrukční práce, na jejichž financování se podílel Karlovarský kraj a město Cheb, by měla doplnit ještě výměna osvětlení za moderní LED svítidla splňující požadavky současného výstavnictví. Zároveň pokračují práce na přípravě nové expozice, které se nyní nacházejí ve fázi sumarizace podkladů pro zadání soutěže k výběru architekta na základě hotového libreta. 

„I přesto, že muzeum stejně jako ostatní kulturní instituce zasáhla opatření související s pandemií koronaviru, věřím, že se nově zrekonstruovaná expozice bude moci co nejdříve představit návštěvníkům. Zatím předpokládáme, že by se Muzeum Cheb otevřelo na základě rozhodnutí státu v úterý 26. května 2020. Počítáme s tím, že prohlídky budou doprovázet taková hygienická a organizační opatření, která ochrání zdraví příchozích i zaměstnanců muzea,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Hurajčík.

O případných změnách bude veřejnost informována prostřednictvím webových stránek a FB muzea.


Zdroj: Muzeum Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy