Cheb: Mobilní Hospic Sv. Jiří žádá veřejnost o podporu

Hospic musel kvůli nedostatku finančních prostředků omezit počet klientů, které obsluhuje. Na rostoucí zájem o služby totiž nemá dostatek prostředků.

dezinfekce

Hospic Sv. Jiří v Chebu proto tímto žádá veřejnost, zda by na jejich činnost nepřispěla, aby více lidí na Chebsku mohlo strávit poslední dny života doma. Počet obsluhovaných klientů museli snížit z patnácti na osm. Vzhledem k tomu, že podpora ze systému veřejného zdravotnictví má být možná až od příštího roku, a to ještě s otazníky, obrací se na firmy i jednotlivce, kteří by mohli a chtěli darovat jakoukoli částku. Obdržené peníze budou použity na znovurozšíření kapacity hospice.

Za rok 2016 měl hospic 78 klientů, což byl více jak dvojnásobný nárůst oproti roku předchozímu. Bylo tak třeba posílit personál, který se o lidi v posledních dnech života a jejich blízké stará. Od ledna 2017 se pečovatelský tým hospice rozrostl o dvě zdravotní sestry, jednoho lékaře, jednu sociální pracovnici a nově přibyla fyzioterapeutka. Ke konci letošního srpna měl pak hospic v péči 59 klientů, což je další nárůst. V důsledku toho došlo k větší spotřebě léků, zdravotnického materiálu a pohonných hmot, protože hospic slouží klientům
od Aše po Mariánské Lázně. Například za materiál a léky hospic od ledna do srpna zaplatil přes 160 tisíc korun, pohonné hmoty měsíčně vyjdou na 20 tisíc korun.

Většina klientů hospice pochází z nízkopříjmových rodin. Hospic jim proto potřebné léky a materiál dodává na své náklady. V mnoha případech také odpouští poplatky za služby. A to i přesto, že Hospic Sv. Jiří vybírá ve srovnání s jinými hospici nízké platby - klienti hradí 150 korun jen za dny, kdy jim byla poskytnuta služba. Nechce dělat z hospice VIP službu. Umírání doma nemá být privilegium, ale dostupná možnost pro ty, kteří si ji vyberou. V tuto chvíli činí poplatky za služby pouhá dvě procenta z příjmů hospice.

Lidé v Česku přitom chtějí umírat převážně doma. Podle výzkumu neziskové organizace Cesty domů chce 78 procent lidí dožít v domácím prostředí. V současné době však lidé umírají nejčastěji na akutním lůžku v nemocnici, v domovech pro seniory nebo v léčebnách dlouhodobě nemocných. Hospic se nejčastěji stará o onkologické pacienty, kdy je k důstojnému umírání doma asistence odborného personálu nutná.

Zlepšení finanční situace nemusí přinést ani rok 2018, od kterého mají být služby mobilních hospiců zahrnuty ministerstvem zdravotnictví do systému hrazené péče. K získání peněz z veřejných zdrojů budou totiž hospice potřebovat spolupráci krajů a pojišťoven, a ta je zatím nejistá.

Možnosti podpory hospice:
- jednorázový příspěvek na transparentní účet 2000653844/2010 ve Fio bance
- prostřednictvím Darujme.cz
- Klub přátel hospice - klub je společenstvím individuálních dárců, kteří se zavázali k podpoře hospice částkou ve výši alespoň 100 korun za měsíc
- účast na benefiční akci:
- 22.-24.9. - Salming tour de hospic
- 28.9. - PALIACUP 2017, golfový turnaj v Lubech
- 30.9. - Koncert v chrámu sv. Olgy ve Františkových Lázních
- 18.-19.11. - Františkolázeňská 24hodinovka pro Hospic Sv. Jiří


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy