Cheb: Město změní plány na některé pozemky (TV Západ)

Individuální bytová výstavba v Chebu po letech stagnace ožívá a město registruje i řadu zájemců o pozemky v rozvojových lokalitách.

dezinfekce

Přehodnocuje proto některé dosavadní podmínky pro případné developery. Příkladem jsou plochy po bývalých kasárnách na Zlatém vrchu, kde měl původně platit přísný regulační plán.

„Je zbytečně svazující, protože i stávající územní plán tam např. řeší maximální výšku zástavby a spoustu dalších parametrů. Regulační plán, který pak jde až do vzhledu domů, střešní krytiny, barvy fasád atd., je podle nás naprosto nadbytečný a zdržující,“ shrnul názor na chystanou regulaci starosta Chebu Antonín Jalovec.

Téměř dvousethektarové území je klíčovým územím pro budoucí výstavbu a případné investice se zde budou realizovat po částech a v dlouhodobějším horizontu. Řešit se budou také širší vztahy s okolím včetně výstavby komunikací a budoucí dopravní situace. V jiné lokalitě – na okraji Hájů – by také mělo dojít k úpravě stávajících podmínek pro investice.

„Došlo k tomu, že tam byla velmi naddimenzovaná komunikační síť a celá lokalita byla nevhodně uchopena. Ekonomicky by to nedávalo smysl, protože by už jen jedna parcela vycházela město na 2,5 milionu. Ani případným prodejem bychom zdaleka nepokryli náklady a pro město by byl celý projekt silně ztrátový. Proto jsme se rozhodli, že se buď celou lokalitu pokusíme přeprojektovat anebo ještě raději bychom byli, kdyby přišel investor se svým vlastním návrhem projektu tak, aby mu to ekonomicky vycházelo. Logickou podmínkou je dokončení Zemědělské v příštím roce, protože mít dvě takto veliké investice v jednom prostoru by pro tamní občany bylo velmi zatěžující,“ upozornil Jalovec.

Ve městě také probíhá výstavba bytů v několika místech – rekonstruují se zchátralé domy ve Wolkerové ulici, přistavuje se činžovní dům v Dukelské nebo probíhá druhá fáze výstavby kombinované zástavby u Skalky v lokalitě Klášterní mlýn. Město kompletně přestavuje na dvě desítky bytů v Mánesově 23.

Zájem přetrvává také o pozemky pro průmyslové využití. V Parku číslo jedna je již plochy až na drobné výjimky rozprodány a funguje zde řada firem zaměstnávající přes dvě tisícovky pracovníků.

„Průmyslový park 2, který má rozlohu 130 ha a je jednou z naprosto unikátní ploch v rámci celé střední Evropy, je objektem zájmu jak mnoha developerských firem, tak potencionálních investorů. Z hlediska jejich zájmu jsme řekli, že plochu nechceme dělit na menší části – z tohoto důvodu jsme nedávno odmítli jednoho finsko-amerického investora, který měl zájem o nějakých 30 ha. Chceme celou plochu řešit komplexně. Máme dvě cesty. Jednou z nich je opravdu najít jednoho investora, který svým podnikem pokryje většinu průmyslové zóny anebo druhou možností, která se teď ukazuje poměrně reálně, je možnost najít strategického developera, který zaštítí celou oblast, a pak už si bude řešit ve spolupráci s městem jednotlivé části. Naší podmínkou pro oba dva případy ale je, že případný investor bude řešit i celkový rozvoj města. Tzn. komunikace ve městě, navýšení kapacit – školství, zdravotnictví - bytovou výstavbu, atd.,“ zdůraznil očekávání od zájemců Jalovec.

Plocha se nachází mezi Dolními Dvory a Dřenicí u Chebu. Ze severní strany je ohraničena silnicí III/0218, která je souběžná s D6.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy