Cheb: Lávka do Hájů je opravena a již v provozu

Téměř po roce je znovu zprovozněna lávka do Hájů. Obyvatelé této chebské čtvrti se tak opět dostanou nejkratší cestou do centra města.

dezinfekce

Na lávce pro pěší přes trať ČD mezi ulicemi Antala Staška - Dyleňská byly provedeny nutné opravy tak, aby byl umožněn její dočasný provoz s životností maximálně 5 let.

Rozsah oprav byl stanoven na základě odborné prohlídky mostního specialisty na ocelové konstrukce z firmy Pontex, s.r.o., která byla zároveň i dodavatelem projektové dokumentace zpracované již na jaře 2018. V rámci oprav byla provedena výměna částí nosné konstrukce, ztužidel a dalších ocelových prvků, které byly velmi oslabeny dlouhotrvající korozí. Pro zajištění stability byla doplněna i nová příhradová ztužidla mostovky a doplněna ztužidla stojek. Následně byla celá konstrukce očištěna a nastříkána prokorozním nátěrem v červené barvě. Z důvodu snížení tzv. užitného zatížení lávky byl zúžen průchozí profil posunutím zábradlí o 0,5 m z každé strany na průchozí šířku 1,5 m. Pro odlehčení nosné konstrukce byl oboustranně odstraněn i asfaltový kryt mostovky.

Do konce měsíce dubna bude ještě dokončen finální nátěr bezpečnostních zábran v návaznosti na klimatické podmínky.

Práce probíhaly ve třech etapách, kdy nejnáročnější byla oprava střední části lávky, která musela být prováděna při výlukách trakčního a kolejového vedení během listopadu. Vzhledem k tomu, že současně probíhaly výluky i celého nádraží v rámci opravy budovy nádraží, město ušetřilo za výluky včetně zajištění kvalifikovaného dozoru a techniky SŽDC v řádech statisíců. Jediná nevýhoda to byla pro zhotovitelskou firmu Lemonta s.r.o., protože práce musely probíhat v noci jen 4-5 hodin. Toto bylo největší úskalí celé opravy a znatelné časové zdržení.

Oprava trvala 3,5 měsíce a celková cena za opravu nepřekročí 5 milionů korun.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 17.01.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy