Cheb: I podnikatelé musí platit za tříděný odpad (TV Západ)

Město Cheb chce zvýšit počty podnikatelů, kteří s ním mají podepsanou smlouvu o svozu komunálního i tříděného odpadu. Toto rozhodnutí vzešlo z aktuální analýzy odpadového hospodářství, kdy město Cheb výrazně převyšuje produkci komunálního odpadu ve srovnání s jinými městy stejné velikosti.

dezinfekce

„Jedním ze zjištění studie EKO-KOMu bylo, že do městského odpadu je zapojeno velmi málo podnikatelských subjektů. Nechali jsme si na Rejstříku živností prověřit, kolik podnikajících subjektů v Chebu je a kolik z nich je zapojeno do systému třídění odpadu. Podnikatelé sice většinou vědí, že musí mít zajištěn nějaký svoz odpadu, ale to se týká směsného odpadu, a už nevědí, že musí mít zajištěn i svoz tříděného odpadu. Alarmující je, že jsme zjistili, že asi z více než 1800 podnikatelských subjektů v Chebu, ať už jde o OSVČ či klasické podnikatelé, je do nějaké formy svozu tříděného odpadu zapojeno pouze něco přes 400 subjektů. Takže skoro 1400 podnikatelů tuto smlouvu nemá. Což je logicky vystavuje sankci, protože porušují současnou platnou legislativu. Nejprve chceme jít cestou „po dobrém,“ takže i v součinnosti s městskou policií budeme klasické provozovatele oslovovat. Těm, kteří jsou ve formě OSVČ, rozešleme i informační dopisy, kde je vyzveme, aby se do nějaké formy svozu tříděného odpadu zapojili. Pokud nenastane příslušná reakce, tak budeme sahat k sankcím, které mohou dosáhnout až sta tisíců korun,“ popsal situaci starosta Chebu Antonín Jalovec.

Ceny za roční svoz tříděného odpadu jsou odstupňovány do tří hladin. Částku 1.200 korun zaplatí provozovatelé pultových provozoven, ubytovacích zařízení do 10 lůžek, sezónních bufetů, kiosků, kanceláří a podobně. Dvojnásobek, tedy 2.400 korun za kalendářní rok, uhradí ubytovací zařízení menšího charakteru bez vlastní restaurace (ubytovací kapacita 10 - 40 lůžek) nebo samostatné restaurační zařízení, obchodní společnosti a příspěvkové organizace zřizované městem. Ubytovací zařízení většího charakteru (ubytovací kapacita nad 40 lůžek - hotely, penziony, ubytovny) pak vyjde poplatek na 6 tisíc korun. Město zároveň upozorňuje, že za použití nádob na směsný odpad hrozí sankce. Další informace najdete v Odpadovém rádci, který je volně ke stažení na odkazu v textové části reportáže.

https://cheb.cz/assets/File.ashx?id_org=5091&id_dokumenty=974280


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy