Cheb: CHETES možná zakoupí elektromobily do centra města (TV Západ)

Jarní setkání vedoucích pracovníků z komunálních a technických služeb z Karlovarského a Plzeňského kraje se odehrálo ve středu 25. dubna v areálu firmy CHETES v Chebu.

dezinfekce

„To setkání vede za prvé k přátelským vztahům, které se utužují, a za druhé se zde vyměňují poznatky o strojích, o firmách, s kým máme a nemáme spolupracovat, kdo nám co dluží za peníze, kdo má, jaký nový stroj, k čemu se hodí nové typy strojů, jak v současné době fungují dotace, co se týče např. konkrétně tady těch elektrických vozidel StreetScooter nebo jak vidíte za mnou komunální vozidlo Zebra, které nám dnes nahrazuje multikáru, protože multikáry jsou poruchové a značně drahé. Kdežto vozidlo Zebra si můžeme dovolit a můžeme použít veškerou výbavu, která nám zbyla z multikáry,“ vysvětlil jednatel CHETESu Ilja Mlátilík.

Na akci se prezentovali také dodavatelé komunální techniky a vybavení. V Chebu na pěší zóně možná budou časem jezdit auta na elektrický pohon.

„Ten elektromobil je německá výroba. Vyrábí ho německá pošta. Elektrických vozidel se v Německu vyrobilo již několik tisíc – cca 5 až 6 tisíc. Uvažujeme velmi vážně o tom, že jedno nebo dvě vozidla bychom si rádi pořídili pro město. Jsou to za prvé vozidla bez emisí a za druhé na vozidlo bychom mohli namontovat nástavbu na vyvážení odpadkových košů. Takže nedělá emise, je to celkem lehké vozidlo, nebortí zámkové dlažby, minimální údržba – nejsou zde žádné náklady na oleje na motor, na filtry. V podstatě je to takové dětské autíčko na dálkové ovládání ve velkém pro velké lidi – pro velké kluky. Můžeme na to dostat dotaci kolem 600 tisíc korun. Což je pro nás značná částka,“ spočítal Mlátilík.

Vozidla vyjdou na zhruba 1,2 milionu korun. Baterie má životnost až šest let a vozidlo je vyvinuto s požadovanou životností šestnáct let. Dojezd auta deklaruje výrobce na 280 kilometrů. Osobně si auto vyzkoušet přišel i starosta Chebu. Svoz komunálního odpadu je od loňského dubna v režii CHETESu.

„Některé podnikatelské subjekty se už obracejí na CHETES, aby jim svážel odpady. Takže někteří už přecházejí. Uvidíme, jak to bude pokračovat dále. CHETES se ale nebrání tomu, aby svážel odpad z celého města,“ potvrdil starosta Chebu Zdeněk Hrkal.

My jsme po několika letech v černých číslech. 

„Firma je po několika letech v černých číslech. Do poloviny roku 2016 nebyly žádné zisky. V letošním roce, resp. v roce 2017 byl zisk CHETESu zhruba 2,5 milionu, jsou to peníze včetně DPH s tím, že jsme na úrocích, úvěrech, leasinzích, operačních leasinzích byli schopni zaplatit zhruba ještě 5 milionů. Tzn., když si sečtete peníze ze zisku, tak se jedná o částku zhruba okolo sedmi, osmi milionů. V letošním roce 2018 předpokládám, že bychom měli mít zisk firmy, co nám zbudou peníze na účtu, okolo tří milionů. To už jsou peníze, které jsou k použití. Peníze zase zrecyklujeme do strojů a zařízení, které vlastně pomalu už druhým rokem obnovujeme,“ přiblížil jednatel.

V letošním roce firma pořídila průmyslovou sekačku na trávu, vozidla pro potřeby bazénu a vybavila zázemí autodílny.

„Máme tam v dnešní době tři zvedáky. Autodílna nám začala dobře pracovat, dokonce začíná mít zisk. Přezouváme gumy, staráme se o běžné opravy pro občany, ale i pro nás. Takže vše, co se vydělá, se zpětně investuje do výroby,“ uvedl Mlátilík.

CHETES má roční obrat okolo 150 milionů korun a 80 % zakázek je pro město. Stará se nejen o vývoz odpadů, ale také o pořádek v ulicích a okolo kontejnerových stání. V centru pak i letos bude pokračovat výstavba podzemních kontejnerů na odpad.

„V letošním roce se počítá myslím se čtyřmi místy, kde budou velkoobjemové kontejnery. Je to pro dobro věci. Jednak se zvýší pořádek, čistota města, atd. Takže není možnost z kontejnerů vysypávat odpadky a hrabat se v nich. Město určitě touto cestou bude pokračovat dál,“ dodal starosta Hrkal.

Kontejnery přibudou v ulicích Valdštejnova a Obětí nacismu, dále na Kasárním náměstí, kde vznikne ještě jedno stanoviště s kontejnery na směsný komunální odpad, v dolní části náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, konkrétně na ostrůvku před bývalou poštou, a ve vnitrobloku mezi ulicemi Májová a Svatopluka Čecha. Dva podzemní kontejnery na směsný komunální odpad budou osazeny také v Židovské ulici v rámci její připravované rekonstrukce. V současné době se ve městě nachází již kolem čtyř desítek podzemních kontejnerů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy