Cheb: Byty, místy ve školkách i financemi láká město zdravotníky (TV Západ)

I město Cheb dlouhodobě trápí nedostatek lékařů v některých oborech a hledá proto způsoby, jak je nalákat. Jednou z nových motivací může být zajištění bydlení, které doplní stávající benefity.

dezinfekce

Zkrátka nepřijdou, po splněných podmínek, ani již fungující sdružení.

„Máme v podstatě dva základní programy. Ten jeden spočívá v tom, že poskytujeme až 250 tisíc korun na vybavení nové ordinace. Umožňujeme přednostní přijetí dětí lékařů do mateřských škol, a to i mladších tří let, a můžeme nabídnout lékařům byty, kde jim pomůžeme je ve svépomoci upravit. Takže to je takový jeden základní dotační titul. A druhý ten program spočívá v tom, že zdravotnickým zařízením, které sdružují pět a více lékařů a působí více než patnáct let v Chebu, tak jim umožňujeme určitou dotaci na modernizaci těch zařízení, která může činit jednorázově až půl milionu korun. Což je takový nový program, který se nám už konkrétně v jednom případě osvědčil a myslíme si, že je správné podporovat i ty, kteří už jsou tady delší dobu, kteří tady působí delší dobu,“ vysvětlil starosta Chebu Jan Vrba. 

Kromě místních lékařů chce město podpořit i pracovníky chebské pobočky Karlovarské krajské nemocnice, Těm nabídne nadstandardní městské byty za výhodných podmínek a přednostní umístění dětí do předškolních zařízení.

„Určitě největší nedostatek je specialistů, ať jsou to neurologové a zřejmě i očaři nebo kožní lékaři. Určitý problém nebo na hraně jsme v praktických lékařích a lékařích pro děti a dorost. Tam sice podle počtu lékařů to nevypadá úplně nejhůř, ale nicméně tam stačí výpadek jednoho z nich a nastává situace, že se ti pacienti, ať už děti nebo dospělí, těžko umisťují k těm dalším. Pokud se týká zubařů, stomatologů, tak tam jich kupodivu i v Chebu působí poměrně velké množství. Ale zlepší se ta situace, až se vybudují stomatologické ordinace v chebské nemocnici, protože v současné době působí třeba na jednom křesle dva zubaři apod., ale jsou připraveni na to, aby působili v chebské nemocnici dvě z těch společností, a to by zásadním způsobem ještě vylepšilo stomatologickou péči v Chebu. A tam si myslím, že jako budeme na tom hodně dobře jako město,“ přiblížil starosta. 

Pobídky města i Karlovarského kraje se navzájem nevylučují.

„Doktorům se ty podpory sčítají, tak v některých případech je to hodně zajímavá záležitost. Ale vidíte, že i tak lékařů se do pohraničí moc nehrne,“ uzavřel Vrba. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy