Cheb: Budou mít občané města MHD zdarma?

Město v současné době dotuje MHD částkou ve výši 14 milionů korun. Na jízdném se přitom ročně vybere necelých 7 milionu.

dezinfekce

Vedení města intenzivně uvažuje o zavedení bezplatné MHD pro občany Chebu. Dojít by k tomu mohlo ještě letos, nejspíš od začátku nového školního roku.

„Myslíme si, že příklady z mnoha měst v Evropě i u nás zcela jasně ukazují na výhody zavedení bezplatné hromadné dopravy, ať už jde o úbytek aut v těchto městech nebo výrazné snížení ekologické zátěže výfukovými plyny. Dlouholetým vzorem je sedmasedmdesátitisícové belgické město Hasselt. Tam došlo téměř k úplnému vyloučení osobní dopravy z centra. Dosáhli toho i díky výraznému posílení sítě zastávek. V praxi to funguje. Občanům se vyplatí jet hromadnou dopravou a auto nechat zaparkované doma. Navíc máme problém s uzavřenou lávkou na Švédský vrch a bezplatnou MHD by obyvatelé této lokality určitě přivítali,“ řekl místostarosta Michal Pospíšil.

Inspiraci čerpala chebská radnice například také ve Frýdku Místku, kde bezplatnou hromadnou dopravu zavedli již v roce 2010. Reagovali tím na výrazný pokles počtu cestujících v MHD a s tím související nárůst individuální dopravy.

„V době spuštění projektu „MHD zdarma“ evidovali ve Frýdku Místku 3,8 milionu cestujících ročně. V roce 2016 jich už bylo téměř 7,4 milionu. Musíme sice brát v potaz skutečnost, že Frýdek Místek je skoro dvakrát větší než Cheb a je jinak urbanisticky členěn, ale i tak si myslím, že podobný dopad v nárůstu počtu cestujících by bylo možné očekávat i u nás. Jen pro zajímavost, v Chebu vloni autobusy MHD přepravily necelý milion cestujících,“ doplnil starosta Chebu Zdeněk Hrkal.

A jak to ve Frýdku Místku funguje? Pro využívání bezplatné dopravy si musí cestující vyřídit speciální čipovou kartu. Ty jsou v několika barvách. Žlutá je pro cestující nad 70 let a stojí 180 Kč. Pro její získání je vedle obvyklých záležitostí jako vyplněná žádost, fotografie či občanský průkaz nutné předložit důchodový výměr. Zelená je pak pro ostatní zájemce. Stojí 300 Kč a pro její získání je potřeba doložit potvrzení o takzvané bezdlužnosti. Kromě toho existuje i černá čipová karta, která slouží jako elektronická peněženka.

Případnému zavedení bezplatné MHD bude v Chebu předcházet podrobná analýza nákladů a zhodnocení vytíženosti jednotlivých linek.

„Myslím, že zavedení bezplatné MHD by pro město a zejména naše občany bylo jednoznačně správným krokem. Možná budou muset být přehodnoceny páteřní trasy ve městě i napojení okrajových částí, které by podle mého názoru mělo být intenzivnější než v současné době,“ poznamenal starosta. 

„Na misce vah budou na jedné straně zvýšené náklady na zajištění hromadné dopravy, se kterými je potřeba počítat, na straně druhé pak ekologické, dopravní a sociální aspekty. Město v současné době dotuje MHD částkou ve výši 14 milionů korun ročně. Na jízdném se přitom ročně vybere necelých 7 milionu. Už nyní mají dopravu zdarma senioři ve věku nad 65 let, kteří tvoří více než třetinu ze všech cestujících,“ dodala místostarostka Eva Horná.

Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 12.02.2018 14:00




0 +
 

Hlavní zprávy