Bochov, Toužim: Silnice má 8,8 km nového povrchu (TV Západ)

Silnice II/198 z Bochova přes obec Kozlov do Toužimi má dva nově upravené úseky v délce 8,8 kilometru. Půl roku trvající modernizace přinesla řidičům širší a bezpečnější spojnici mezi silnicí I/6 z jižní části regionu s komunikací I/20 na Plzeň.

dezinfekce

Z celkem 105 milionů korun získal kraj 85% dotaci Integrovaného regionálního operačního programu.

„Záruční doba na této stavbě je ze zákona pět let. Takže samozřejmě i toto obsahuje. Životnost silnice při dobré údržbě je delší, při špatné kratší, ale standardní životnost této silnice je okolo 30 let. Je to velmi vytížená komunikace, jezdí po ní i hodně nákladních aut.  Jeden most prošel kompletní rekonstrukcí. Mosty jsou důležitou infrastrukturou v silnicích,“ uvedl náměstek hejtmanky KV kraje Martin Hurajčík.

Karlovarský kraj přispěl z rozpočtu na oba úseky částkou 10,8 milionu korun. Další peníze dalo město Bochov. To nechalo jako samostatnou investici provést v úseku do Kozlova navazující chodníky, veřejné osvětlení a autobusové zastávky v obcích Kozlov a Dlouhá Ves.

Letošní dlouhá stavební sezóna a zvýšený přísun financí do komunikací znamenaly podle kraje mimořádnou příležitost. Krajská správa a údržba silnici má rozběhnutou celou řadu akcí.

„My letos tím, že jsme dostali zvýšený příspěvek od Karlovarského kraje a máme i velký příspěvek ze SFDI tím, že se přerozdělovali 4 miliardy, máme v Karlovarském kraji hodně akcí. V současné době většinu akcí již finišujeme. Kromě zmíněné akce Bochov – Kozlov – Toužim už máme dokončené průtahy Odeří, silnici Hroznětín – Odeř. Dále máme již hotové úseky první a třetí, Františkovy Lázně – Třebeň. To jsou úseky, které se financují z evropských dotací. Zároveň máme opravenou silnici kolem Horního Kramolína. Potom realizujeme neinvestiční akce – to jsou menší souvislé opravy, na které převážně využíváme krajský příspěvek. Z tohoto krajského příspěvku jsme už letos k dnešnímu datu vyčerpali 81 milionů. Máme hotovo 17 úseků v celkové délce 18 km,“ přiblížil Jan Lichtneger, ředitel Krajské správy a údržby silnic. 

Kraje získaly letos celkem 4 miliardy korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Pro Karlovarský kraj to bylo 145 milionů korun. Rozběhl se také nový dotační titul pro obce na opravy místních komunikací a o dotaci se již přihlásilo 16 obcí.


Komentáře

  • Před 5 roky

    Chybí dodělat 150 m silnice Bochov -Toužim za autobusovou zastávkou za obcí Kozlov a rovněž asi 400 m před obcí Kojšovice
    a celá obec Kojšovice. Kdy bude toto dokončeno ??

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy