Bochov: Město investuje miliony do svého majetku (TV Západ)

V Bochově na Karlovarsku se v letošním roce zahájilo několik větších investičních akcí. Po letech se město pustilo do výměny technologie kotelny. Investice za zhruba 10 milionů přinese nejen úspory, ale také zajistí bezproblémový provoz na dlouhé roky dopředu.

dezinfekce

„Máme napojeny 3 velkých obytných domů v Bochově, radnici a základní školu vytápíme plynem. Tepelné hospodářství je pro nás značně významné. Vzhledem k tomu, že technologie, kterou v kotelně máme, byla před dožitím, tak jsme se rozhodli k její kompletní výměně a navíc k instalaci kogenerační jednotky, která poslouží pro výrobu elektrické energie,“ popsal starosta Bochova Miroslav Egert.

„Tohle jsou expanzní nádoby, které jsou připraveny právě pro probíhající rekonstrukci kotelny, kde budou umístěny. Jejich účelem je vyrovnávání tlaku v soustavě. Nyní se nacházíme přímo v prostoru kotelny, kde byly donedávna umístěny kotle. Teď zde zbývá jeden jediný kotel, který spaluje zemní plyn. Do nedávné doby zde byly 4 kotle z roku 1998. Nyní se zhotovuje nový základ, kde bude nový dvoubuňkový kotel. Až bude zhotovený, tak v prostoru, kde se nyní nachází poslední kotel, bude vybudována kogenerační jednotka,“ provedl nás kotelnou Tomáš Krejčí, správa majetku města Bochova.

Celá operace by se měla obejít bez odstávek. Město navíc garantuje zachování dosavadní cenové hladiny.

„My jsme zvyklí každoročně přibližně 500 tisíc v cenách tepla nechávat na případné opravy. Takže máme nějaké peníze našetřeny, zbytek rozpustíme postupně v průběhu přibližně 10 až 15  let v cenách tepla, ale tak, aby to naše odběratele významně nezatížilo,“ potvrdil Egert.

Nedaleko kotelny se nachází Základní škola. Zdejší sportoviště už si žádá obnovu a město proto připravilo projekt na nové multifunkční hřiště.

„Budeme tam mít 200 m ovál a 100 m rovinku pro atletické disciplíny. Veškerý prostor pro různé vrhačské soutěže, skok do dálky, skok do výšky apod. Uprostřed oválu budeme mít hřiště, kde budou volejbalové kurty a tenisový kurt s umělou trávou,“ vyjmenoval základní parametry budoucího sportoviště starosta města.

Bochov již dvakrát neuspěl se žádostí o dotaci na nové hřiště. Déle už se nechtělo čekat a investice bude tedy z rozpočtu města.

„Ty děti, kterých tady máme spoustu, tak nemají pořádně kde sportovat, a je to škoda. Takže už nebudeme čekat na nic. Uděláme to sami. Budeme to realizovat v částce kolem 10 milionů. Máme vysoutěžíno a mělo by se začít nyní na podzim s tím, že dokončeno bychom měli mít v květnu příštího roku. Hřiště bude primárně sloužit přes den pro potřeby školy - a pro tělocvik ve škole a odpoledne pro širokou veřejnost, kdo bude mít chuť, tak si může přijít zasportovat,“ přiblížil Egert.

Na první pohled zaujme návštěvníka opuštěný dům na náměstí č.p. 3. Ten město postupně opravuje svépomocí.

„Dům je na náměstí a má takovou zvláštnost - byl vybaven po obvodu z vnějšku kachlíky. Pan majitel se bál trošičku vody a dům zabezpečoval, takže tam dal ty kachlíky. Památkáři nám to strašně vyčítají a my jsme museli slíbit, že až přijde oprava do finální fáze, tak kachlíky půjdou pryč a bude to mít standardní omítku. Dům opravujeme s vlastními pracovníky, protože nás to přijde levněji a hlavně víme, co se tam udělá a nemusíme se spoléhat na dodavatele. V dnešní době je kolikrát problém dodavatele sehnat a tím, že my zaměstnance máme, tak opravu děláme sice pomaleji, než bychom mohli mít dodavatelsky, ale my se dočkáme, nemáme žádné termíny. Až dům bude opraven, budeme spokojeni všichni,“ komentoval nemovitost starosta Egert.

Z domu zůstalo dle nařízení statika v podstatě obvodové zdivo. Na stavbě se střídá pět až deset zaměstnanců města nejrůznějších profesí. 

„Zajímavostí domu určitě je, že je vetknutý mezi dvě sousední nemovitosti č.p. 2 a č.p. 4. a protože nemá plnohodnotné štítové stěny. Tzn., na co se zde trošku díváme, tak to je jenom průčelní a dvorní fasáda a mezitím tedy byly v několika fázích provedené vnitřní vestavby. Po vyklízecích pracích a pro záchranu se musely odstranit staticky narušené vnitřní vestavby a navrhnout vhodné vnitřní uspořádání tak, aby to odpovídalo co nejvíce původnímu, protože dům má hodnotu, přestože není památkově chráněný, ale nachází se v památkové zóně. Snažili jsme se používat maximálně přírodní materiály, i když moderní. Takže to, co zde vidíme, dozdívky, to je z tvarovek typu Therm. Nyní máme vyzděné přízemí v hrubé stavbě a je zhotoven nový mezistrop mezi prvním nadzemním podlažím, resp. přízemím, a druhým nadzemním podlažím, patrem. Strop je tvořen, jak je vidět v záběru, ocelovobetonovou konstrukcí, která teprve teď povede ke ztužení objektu,“ podrobně popsal stavení Krejčí. 

Bude potřeba do zimy dodělat střechu, aby se dalo pokračovat pracemi uvnitř. Po kompletním dokončení prací město využije dům jako prostor pro služby obyvatelům.

„Máme dost příležitostí k bydlení na náměstí, ale máme málo příležitostí pro drobné podnikání. A já tomu v nadsázce sám pro sebe říkám dům služeb, takže zde budeme mít tři nebytové prostory pro příležitost drobného podnikání, různé služby atd. V patře budeme mít kompletní stomatologickou péči,“ prozradil starosta Miroslav Egert.

Celé opravy by měly vyjít město na 5 až 5,5 milionu korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy