Aš: V pytlovém systému se chystají změny. Třídění bude výhodnější

Pytlový systém, což je označení doplňkového způsobu likvidace komunálního odpadu, by měl v brzké době doznat některých změn, které jej více zatraktivní.

dezinfekce

Změny budou promítnuty do návrhu nové obecně závazné vyhlášky O místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, která nahradí nyní platnou vyhlášky č. 7/2016. Nová norma bude předložena zastupitelům ke schválení tak, aby platila již od ledna 2018.

V návrhu je zdvojnásobení úlev, tedy již nikoliv 2,50 Kč za 1 kilogram plastů a 0,80 Kč za 1 kilogram vytříděného papíru, jako je tomu dosud, ale 5 korun za 1 kilogram plastu a 1,60 Kč za 1 kilogram papíru odevzdaných v označených pytlích. Další změnou je zvýšení maximální úlevy z poplatku za odpad z nynějších 500 Kč na 600 Kč. Ušetřil-li tedy nyní poplatník na ročním poplatku za takto tříděný odpad například 200 korun, v příštím roce by měl při stejné hmotnosti vytříděného odpadu ušetřit již 400 korun.

Pytlový systém je založený na identifikaci obalu s vytříděným odpadem za pomoci čárového kódu, díky čemuž dokáže rozeznat jednotlivého poplatníka a umožňuje tak snížit platbu za odpady. Ta činí 600 korun za osobu na rok. Svou adresností účastníky pobízí také ke kvalitnímu třídění.

Systém byl zaveden v roce 2013, kdy se účastníkům podařilo vytřídit 13 tun plastů a 38,5 tuny papíru. V roce 2014 to bylo už 17 tun plastu a 51 tun papíru, v roce 2015 18 tun plastu a 49,5 tun papíru, v roce loňském pak 21 tun plast a 53 tun papíru. Za celé období bylo vytříděno 69 tun plastu a 192 tuny papíru.

Výsledky sběru papíru a plastu v rámci pytlového systému jsou za loňský rok nejlepší za celou existenci tohoto doplňkového způsobu třídění odpadů v Aši. Zapojeno je ale dosud malé procento poplatníků. Věříme, že při zdvojnásobení úlev za obě komodity a zvýšení maximální částky úlevy z ročního poplatku za odpad se do pytlového systému aktivně zapojí další spoluobčané.

Veškeré podrobnosti k pytlovému systému jsou na stránkách města - zde, v sekcích Místní poplatky anebo Odpady.


Zdroj: město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy