Aš: Seniorbus je ve městě hojně využíván

Seniorbus, tedy vozidlo určené pro přepravu seniorů starších 65 let a držitelů průkazů ZTP a ZTP/P, za dotované jízdné, je v Aši využíváno takřka ze 100 procent.

dezinfekce

Za sedm měsíců provozu přepravilo 2 066 osob, tj. přibližně 15 osob denně. Město uvažuje o pořízení dalšího vozidla, které by fungovalo ve stejném režimu, ale konečný názor si vedení radnice udělá až počátkem příštího roku.

„První rok provozu seniorbusu je takový ověřovací. Potřebnost či nepotřebnost dalšího vozu vyhodnotíme až na začátku roku 2019. V tuto chvíli je jeden automobil pro potřeby našich seniorů a zdravotně postižených dostačující,“ uvedl starosta Aše Dalibor Blažek.

Je ovšem pravda, že někteří lidé se opakovaně ptají na možnost převozu k lékařům do Chebu.

„Od září tohoto roku budou mít na základě rozhodnutí vlády senioři a studenti o 75 % levnější jízdné, a je tedy otázka, zda by potom senioři chtěli využívat služeb seniorbusu na cestu do Chebu, když naše jízdné může být vyšší, než státem dotované zlevněné jízdné ve vlacích a autobusech“, doplnil.

Služeb seniorbusu je nejvíce využíváno k přepravě k ordinacím lékařů. Statistika rovněž ukazuje, že nejčastějšími klienty jsou lidé bydlící v Aši, méně už lidé z okolních obcí a úplně minimálně ti, kteří žijí v nejvzdálenějších obcích - Kopaninách a Doubravě.

Osmimístné vozidlo Peugeot Boxer Combi pořídilo město v loňském roce za 733 tisíce korun, v provozu je od počátku tohoto roku. Dotované jízdné činí 20 korun za jednu jízdu kamkoliv po Aši a do našich obcí. Služba seniorbusu je organizačně zařazena pod městskou policii.


Zdroj: město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 19.08.2018 14:00




0 +
 

Hlavní zprávy