2013 – Sokolov: Školská zařízení ušetří na údržbě a zeleni (4899) (TV Západ)

Město Sokolov schválilo na letošní rok zvýšení normativu. To je jednoduše řečeno výše příspěvku na jednotlivého žáka a tvoří velice důležitou součást hospodaření školských zařízení. Částka se zvýšila o 5 procent.

dezinfekce

Z loňských 2818 korun za žáka a rok na letošních 2917 korun. Zvýšení se týká i mateřských škol a základní umělecké školy. 

„Těch 5 procent jsme rozdělili tak, že 3,5 % půjde přímo do škol a z toho zbytku 1,5 % jsme si vytvořili určitý rezervní fond, ze kterého potom můžeme čerpat, když bude nějaká nenadálá událost, třeba že na nějaké škole budou potřebovat nutně asistenta pedagoga, tak z tohoto bychom to potom měli hradit," upřesnil strukturu navýšení příspěvku místostarosta města Sokolova Ladislav Sedláček.

Hlavní myšlenkou města je snaha o to, aby školy měly dobré podmínky ke vzdělávání dětí. K tomu jim kromě peněz pomůže i praktická pomoc při údržbě budov ze strany Správy sportovních zařízení Sokolov. Ta bude pomáhat školským zařízením ve městě při menších opravách. Správa je společností, kterou město vlastní a zaměstnává některé druhy profesí.

„Máme tady nějaké údržbáře, elektrikáře, zámečníka, svářeče. Jsme schopni udělat i drobné opravy co se týká vody. Takže v okamžiku, kdy se stane na škole nějaká porucha nebo nějaký problém, kdy na to školník nebude stačit anebo bude potřebovat pomoc některého z našich údržbářů, tak ředitel školy zavolá a my poskytneme tuto službu, pošleme tam toho pracovníka, případně když to bude trošku větší rozsah, něco svařit, nějaký pant, který se ulomí atd., tak to pomocí našich údržbářů uděláme," vysvětlil postup jednatel Správy sportovních zařízení Ján Pari.

Školy budou platit pouze náklady na materiál. Tím ušetří jinak draze placenou práci.

„A ty uspořené finanční prostředky, které ředitelé budou mít, tak jim je nikdo brát nebude. Necháme na jejich uvážení, jak s těmito penězi naloží," popsal Sedláček.

Správa sportovních zařízení se bude školám starat i o další činnosti. 

„Představa v současné době je taková, že převezmeme všechny zelené plochy, co jsou kolem škol a budeme je udržovat," dodal Pari.

V současné době se mapuje plocha zeleně. Celkem by se mělo jednat asi o 10 hektarů travnatých pozemků. Kromě škol a školek se do seznamu dostane i Městská knihovna nebo Dům dětí a mládeže.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy