2011 – Sokolov: Získá město dotaci na čističku i od kraje? (4412) (TV Západ)

Vedení města Sokolova hledá další možnosti dotací na rekonstrukci čističky odpadních vod. Velká rekonstrukce za 130 milionů korun zatím čeká na zahájení. Město chce snížit své náklady na spolufinancování, které dosahují téměř 30 milionů, a tak žádá o dotaci na kraji.

dezinfekce

„Vzhledem k tomu, že rekonstrukce čistírny odpadních vod v Sokolově je zařazena mezi prioritní akce Karlovarského kraje, my, kromě toho, že jsme požádali stát, prostřednictvím Operační programu Životní prostředí, o částku 100 milionů korun na tuto rekonstrukci, tak jsme mohli požádat i Karlovarský kraj, což jsme učinili a ta částka je ve výši 8 milionů korun, což je maximální hodnota, kterou obec může získat," přiblížil konkrétní částky místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Město podle svých slov splnilo všechny podmínky pro získání státní dotace a nyní čeká na vyhodnocení příslušných orgánů a jejich přidělení. Původní varianta přitom počítala s kompletní rekonstrukcí nejen technologie, ale i zázemí a okolí čističky.

"Nové chodníky, nové komunikace, osvětlení, plot, výměna oken… Samozřejmě některé ty věci byly neuznatelné pro poskytovatele dotace, takže jsme to museli vyřadit. Čili půjde-li něco z toho použít, určitě bychom celou tu akci rozšířili o osm milionů korun," naznačil další postup Jakobec.

Stavba měla začít již v loňském roce. Za zpoždění mohou podle města personální změny na státních úřadech.

"Vzhledem k tomu, že na Ministerstvu životního prostředí se neustále mění vedení a mění se i úředníci, kteří mají administraci (dotace) na starosti, tak stejně jako Zelená úsporám a další dotační tituly, které Operační program Životní prostředí nabízí, u nich dochází k výraznému zpoždění, takže budeme rádi, když ta stavba bude v letošním roce zahájena," povzdychl si Jakobec.

Ke konci roku 2012 se podstatným způsobem zpřísňují limity pro obsah některých látek ve vypouštěné vodě. Sokolov je podle vedení města v klidu, protože i tyto nově platné limity splňuje. V současné době probíhá výběrové řízení na stavební dozor celé rekonstrukce.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy