2011 – Sokolov: Starosty kalkulace ceny tepla nepřesvědčila (4383) (TV Západ)

Nedávná návštěva starostů měst a obcí na Sokolovsku v Elektrárně Tisová nepřinesla podle jejich vyjádření vyřešení hlavního požadavku. Tím bylo dodání kalkulace ceny tepla, která se starostům zdá příliš vysoká. Dosud získali jen kalkulaci za všechny elektrárny sdružené v ČEZ Teplárenská. Hodlají se proto společně obrátit prostřednictvím advokátní kanceláře na Energetický regulační úřad.

dezinfekce

„Oni říkali, a možná, že mají pravdu, to těžko já mohu posoudit, že tam jsou obrovské ztráty, délka toho potrubí je asi 30 kilometrů, ty ztráty jsou údajně 30%, takže to zdůvodňují zejména těmi ztrátami, které tam jsou,“ uvedl starosta Sokolova Zdeněk Berka.

Město má také řádově desítky kilometrů následných rozvodů a uvádí, že ztráty tak vysoké nejsou. Jednou z možností, jak ČEZ sníží ztráty, je přechod na technologii horkovodu. 

„Oni tuto vizi nám nastínili, že by to chtěli postupně přebudovávat, tedy ČEZ. Chtěli by začít od konce toho parovodu, což je logické. A pokud k tomu dojde, tak ty ztráty se razantně sníží, protože teplota té horké vody, jak jsem si zapamatoval, je od 80 do 150 stupňů, zatímco ta teplota páry je kolem tří set stupňů, tudíž ta ztráta je daleko menší,“ vysvětlil Berka.

Tuto možnost starostové vítají. Pravděpodobné však je, že distributor náklady na výměnu technologie zakalkuluje do ceny tepla a ke snížení tak nakonec nemusí dojít. Výhodou pro město Sokolov je ale možnost zavedení horkovodu pod zem. Zmizel by tak nevzhledný parovod, který navíc brání využití břehu řeky Ohře.

„Pokud by k tomu došlo, a já doufám, že k tomu jednou dojde, tak ten problém s parovodem, který vede podél řeky Ohře by se tím konečně vyřešil a to bychom chtěli, protože nábřeží je cenné z hlediska rozvoje města, takže bychom to vyřešili, protože za současného stavu ukládat ten parovod do země, to by si vyžádalo stovky milionů korun a na to nikdy mít město nebude,“ řekl Berka.

Sokolov zkoušel získat v nedávné minulosti dvakrát dotaci na zakopání parovodu pod zem, jednou jako součást krajské cyklostezky, podruhé jako protipovodňové opatření, ale žádosti byly zamítnuty.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy