2011 – Sokolov: Lom Gsteinigt bude mít správce (4309) (TV Západ)

Přede dvěma lety na podzim dokončená revitalizace sokolovského lomu Gsteinigt si vyžádala celkové náklady 7 milionů korun. Ty zaplatil stát jako dotaci z Fondu zahlazování následků těžby. Město Sokolov poté získalo území do svého majetku.

dezinfekce

"Ale samozřejmě jsme přijali i závazek, že toto území po dobu pěti let musí být udržováno tak, aby nedošlo ke znehodnocení té investice," uvedl místostarosta města Karel Jakobec.

Město proto vybralo firmu, která se bude o území starat zatím po dobu jednoho roku. 

"Bude dosazovat dřeviny, které odumřou, bude likvidovat křídlatku, samozřejmě se bude starat o sekání trávy a pletí záhonů. Tato činnost bude stát necelých půl milionu korun," spočítal Jakobec.

Náklady na údržbu ponese město. Území v minulosti bylo těžko přístupné a vyhledávali je především rybáři. Město bylo překvapeno nynějším zájmem o toto místo.

"Byli jsme mile překvapeni, že přestože se jedná o území, které je trochu dál, než je areál Bohemie nebo Jižní Lom, tak začalo být poměrně hojně navštěvováno a je tam spousta jak mladých lidí, kteří tam chodí na procházky, tak i starších občanů, kteří tam chodí venčit své psí miláčky a podobně. Takže si myslím, že se velmi vyplatilo toto území revitalizovat," dodal Jakobec.

Další investice do poblíž ležící lokality, která je nevyužitá, chce město přehodnotit.

"Mezi novou čtvrtí, kde vznikly rodinné domky a lomem Gsteinigt je ještě území, které leží ladem, kde buď budeme získávat také dotaci na taktéž jeho zvelebení, ale v poslední době, protože město Sokolov nemá další parcely na rodinné domky, začíná převládat názor, že i toto území bychom mohli připravit pro výstavbu rodinných domků," vysvětlil posun Jakobec.

Při revitalizaci území lomu Gsteinigt byly provedeny terénní úpravy, zřízeny komunikace, ale ke slovu se dostala i lesnická a zemědělská rekultivace a sadové úpravy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy