2010 – Poustka: Obec opravuje památeční kostel (4057) (TV Západ)

Obec Poustka na Chebsku chce postupně opravit původně gotický kostel sv. Wolfganga založený již v roce 1470. Tehdejší majitel, v bezprostřední blízkosti ležícího hradu Seeberg, Kašpar Juncker, se ale dokončení nedožil. Jeho manželka Anna Šliková poté pochovala svého chotě právě v tomto kostele. O jeho uložení svědčí velký náhrobní kámen, který je v kostele vystaven.

dezinfekce

„Další kameny, které zde jsou, jsou vlastně nejvýznamnější částí kostela nejen v regionu, ale i v republice, jsou ze šestnáctého století a jsou po některých majitelích hradu Seeberg,“ vysvětlila místostarostka Kateřina Iterská, která je zároveň předsedkyní občanského sdružení na záchranu kostela. 

Náhrobních kamenů je celkem patnáct a současný majitel kostela, obec Poustka, by je ráda v budoucnu opravila a vystavila pro veřejnost. Kostel, ke kterému se postupně přistavila barokní část a v němž se až do roku 1950 sloužily mše, chátral posledních padesát let. Obec v roce 2005 získala od církve kostel do svého majetku, přestože bylo jasné, že to s sebou přinese nemalé starosti.

„Protože nám bylo líto takovouto dominantu obce nechat zchátrat a spadnout, protože Plzeňská diecéze finance na to neměla a opravdu bychom se dočkali asi toho, že by to spadlo,“ shrnul jednoduše starosta obce Jan Ryba. 

Opravovat se začala nejprve střecha a krovy. Nejprve přispěl Karlovarský kraj, ale i stát prostřednictvím Ministerstva kultury. 

„Zhruba tři miliony se zde proinvestovaly. Začalo se nejprve hlavní lodí, tady nad námi, a poté bylo rozhodnuto, že se musí opravit presbytář. Takže jsme se pustili do kompletní opravy presbytáře, myslím tím střechu presbytáře,“ informoval Ryba.

Měnily se hlavní krovy, celý presbytář se musel zpevnit, protože hrozilo zřícení. Ještě Pousteckým zbývá dokončit opravu střechy. Poté by měli odizolovat zdi od vlhkosti. 

„Protože tady je patrná ta vzlínající voda nahoru, ničí to základy kostela, takže bude potřeba přistoupit k sanaci a poté se pustíme do vnitřku kostela, do opravy omítek,“ odkryl další plány Ryba.

Velké praskliny ve zdi existují již pravděpodobně 300 let a jsou tedy svým způsobem unikátní. Vznikly při historicky zaznamenaném zemětřesení. 

„Protože máme z archivu doklady o tom, že ty praskliny se měly opravovat, ale neopravily a jsou tady dodnes,“ potvrdila Iterská.

Kostelní mobiliář bude muset obec obměnit pomocí replik o původní vybavení zřejmě nenávratně přišla.

„Díky muzeu a galerii se zachovaly dodneška původní originály jednak gotických soch, ale i barokních, ale problém je v tom, že v roce 2002 vznikl zákon, že předměty, které jsou v depozitářích jednotlivých muzeí, i když jim nepatří, tak protože se k nim do té doby nikdo nepřihlásil, tak zůstávají jejich majetkem,“ uvedla Iterská. 

Kostel ožívá při pořádání různých akcí jako je setkání občanů, koncerty, ale měli zde i svatbu. 

„My bychom chtěli zachovat ráz kostela, i když to bude kulturní stánek, budeme tady mít pořady, ale pořád by to mělo vytvářet dojem toho původního církevního objektu,“ popsala Iterská.

Místní lidé pomáhají na brigádách, v sezoně drží služby pro zájemce, kteří se chtějí do kostela podívat. Podařilo se jim také mezi sebou za čtyři roky už vybrat více než sto tisíc korun na obnovu. Sdružení získává od sponzorů každý rok dalších sto tisíc. Celkové opravy by si ale podle projektu vyžádaly asi 20 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 14.06.2020 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy