2009 – Kynžvart: Vzácná daguerrotypie na zámku (3855) (TV Západ)

Ministr kultury České republiky Profesor Václav Riedlbauch navštívil západní Čechy. Jeho dvě zastavení proběhla v Klášteře v Plasích a na kynžvartském zámku. Důvodem návštěvy bylo zahájení prvního projektu u nás financovaného z Integrovaného operačního programu pro využití kulturního dědictví.

dezinfekce

„My jsme dnes podepsali první rozhodnutí na uvolnění evropských peněz na první projekt v kultuře, která obnovuje památky a dává jim novou funkci,“ uvedl profesor Václav Riedlbauch.

Další funkce otevřeného jižního křídla zámku spočívá ve zřízení badatelského místa. To je součástí nového krajského centrálního depozitáře. 

„Depozitář s klimatizací a s regálovými systémy – jsme na to velice pyšní, protože, kdo jiný než zámek Kynžvart s jedněmi z nejbohatších sbírek v republice, si to zaslouží,“ řekl kastelán zámku Miloš Říha.

Depozitář byl vybudován nákladem 8 milionů korun, přičemž 85 % byla dotace z fondů a zbytek ze státního rozpočtu. Zámek spjatý s osobou knížete Metternicha se ocitl na seznamu evropských památek na jaře letošního roku. 

„Zámek byl samozřejmě obnovován v minulých letech také z evropských fondů. Jeho celková stavební obnova byla asi v rozsahu 70 milionů. Po stavební stránce byl víceméně zajištěn a toto byla poslední část, která zbývala,“ sdělila generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryszková.

Bezbariérový depozitář v sobě ukrývá mnoho cenných předmětů. Opravdovou raritou je tzv. kynžvartská Daguerrotypie. Tu si měli možnost přítomní prohlédnout. Jedná se o snímek s motivem uměleckého ateliéru, který věnoval objevitel Daguerre rakouskému státnímu kancléři Metternichovi ještě před zveřejněním své technologie. Obsahuje jeho věnování a vlastnoruční podpis. Že šlo o výjimečnou věc, bylo zřejmé už v té době. 

„Metternich o tom věděl pochopitelně, chlubil se tím, že to dostal od Pierra Daguerra. Existuje korespondence, kde o tom píše,“ uvedl dále kastelán Říha.

Ve sbírkách zámku se nachází dalších 7 daguerrotypií. Chystá se proto projekt na instalaci speciální vitríny, aby bylo možné tyto unikáty představit.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy