2009 – Cheb: Knihovna otevřela po nákladné rekonstrukci (3830) (TV Západ)

Po dvouměsíční horečné práci byly nyní zpřístupněny zrekonstruované prostory chebské knihovny pro dospělé čtenáře. Investici ve výši 1 a půl milionu korun zaplatilo město a 100 tisíc přidala knihovna.

dezinfekce

„Celé léto jsme prováděli rekonstrukční práce – řemeslné práce všeho druhu. Tzn., že jsme dělali nové podlahy, omítky, pokládaly se nové rozvody elektriky, počítačová síť,“ vyjmenovala ředitelka knihovny Bohuslava Kojanová. 

Byl také vyroben nábytek na míru, přesně pro potřeby půjčovny. Podlahy bylo nutné opravit mnohem důkladněji než se původně předpokládalo. Rozdíl ve výšce byl na některých místech i 12 cm. Změn doznala také samotná knihovnická činnost. 

„Museli jsme vymyslet i trochu jiné knihovnické metody a postupy. Nově vytřídit knihovní fond – přeznačit ho a seřadit ho, protože od 1. září je naše oddělení plně automatizované. Tzn., že zmizely lístkové katalogy a všechny záznamy knih jsou na počítači,“ dodala. 

O tom, jak postupovat dále v rozvoji chebské knihovny se povedou diskuse. Knihovna má nyní po několikerém vyřazování okolo 160 tisíc svazků knih a 2600 dospělých čtenářů. 

„Musíme si nejdříve nechat zhodnotit stav, do jaké míry je nutné rozšíření knihovny z hlediska fondu. Podle toho bychom poté pokračovali v dalších krocích. Buď tedy s možnou uvažovanou přístavbou k této budově anebo zracionálněním provozu,“ vysvětlil místostarosta města Michal Pospíšil. 

Podle vedení města bude také nutné posoudit havarijní opatření ohledně oken a fasády.

„Myslím si, že se určitě budeme snažit, protože právě toto výročí 100 let a zároveň 950 let města Chebu, je pro nás nějakým závazkem. Já přesný objem neznám, ale odhaduji, že to jsou řádově miliony korun investic,“ dodal.

Budova chebské knihovny patří do městské památkové zóny a tak bude nutné další úpravy konzultovat s památkáři. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy