2004 – Sokolov: Ve městě bude měřit rychlost mobilní radar (TV Západ)

Sokolovská radnice si chce posvítit na neukázněné řidiče, kteří ve městě překračují povolenou rychlost. Několikrát do měsíce proto bude využívat služeb soukromé firmy, která disponuje mobilním radarem umístěným ve vozidle.

dezinfekce

V loňském roce nechala radnice na několika frekventovaných místech, zejména u základních škol, nainstalovat zpomalovací retardéry. Kvůli narušování plynulosti silničního provozu už ale nechce budovat další, a proto v boji s nedisciplinovanými řidiči volí novou strategii, nepravidelné měření rychlosti.

„Naší snahou samozřejmě není příliš otravovat život ohleduplným řidičům. Zvažujeme i, že bychom zvýšili účinnost při měření rychlosti. Tím bychom postupně naučili sokolovské řidiče jezdit tak, aby je to nestálo příliš mnoho v peněžence,“ uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec.

Měření rychlosti bude prováděno z neoznačeného vozidla a policisté navíc nebudou hříšníky ihned zastavovat. Řidiči se proto nebudou moci na radar vzájemně upozorňovat blikáním.

„Tato firma slíbila, že by v průměru dvakrát až pětkrát za měsíc navštívila Sokolov a ve spolupráci s naší policií i s policií státní prováděla měření rychlosti tak, že občan ani nepozná, že byl změřen a že bude předvolán, aby zaplatil pokutu,“ popsal starosta. 

Jako důkaz o překročení povolené rychlosti bude sloužit jediný list papíru s datem, přesným časem a místem přestupku, naměřenou rychlostí i detailní fotografií.

„Tak samozřejmě změří rychlost, ale při té příležitosti vyfotí vozidlo tak, že je velice dobře patrná jak značka, tak i obličej řidiče,“ komentoval důkazní část Jakobec.

Pro měření rychlosti přitom budou vybírána zejména místa, kde nebezpečná jízda ohrožuje chodce.

„Prioritou by nemělo být vyloženě vydělávat peníze, čili budu proti tomu, aby se radar dával na místa, kde není příliš nebezpečné zvednout rychlost o deset kilometrů. Ale chci se opravdu zaměřit na místa, kde je velký pohyb lidí, kde jsou školy, instituce a kde by to nebezpečí průšvihu je výrazně vyšší než dva metry před koncovou cedulí Sokolova,“ naznačil přístup starosta Jakobec. 

Nepravidelné kontroly chce sokolovská radnice zahájit ještě v průběhu března. V minulých dnech už přitom proběhlo jedno zkušební měření a během zhruba hodiny bylo zjištěno několik desítek případů překročení povolené padesátky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy