2004 – Sokolov: Digitální mapa už pokrývá 75 % města (TV Západ)

Zhruba už tři čtvrtiny území katastru Sokolova pokrývá v současné době digitální technická mapa města, s jejíž přípravou začala radnice před třemi roky. V mapě jsou přitom zaneseny všechny stavby, komunikace, inženýrské sítě nebo dokonce i stromy.

dezinfekce

Umístění objektů je navíc na rozdíl od katastrálních map naprosto přesné.

„Ve skutečnosti jsme šli cestou hladin v mapě. To znamená, že máme hladinu katastru, to je základní. Máme hladinu skutečností. A tyto skutečnosti podstatě nám říkají, kde jsou kanály, kde jsou komunikace, kde jsou budovy. To znamená, že nám říkají, jak to postaveno. Spousta lidí si myslí, že to, co je v katastru, odpovídá skutečnosti, ale ono to není pravda,“ připomněl místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Data z digitální mapy mohou přímo na Městském úřadu získat všichni zájemci, tedy například projektanti či stavebníci. Jejich poskytování bude ale pochopitelně zpoplatněno.

„Když to zjednodušíme, chceme, aby to, co město vynaložilo, tyto prostředky, abychom aspoň nemuseli platit za, řekněme za údržbu této digitální naší mapy, za vkládání dat. To znamená, budeme prodávat zhruba za 70 procent hodnoty daných dat, než by si je pořídil daný občan nebo daná řekněme firma,“ popsal místostarosta. 

Existence digitální mapy velmi zjednoduší jednání s případnými investory také samotnému městu.

„Můžeme říci, že ohromná výhoda v současné době jes, že přijde investor a my můžeme během několika, dvou, tří minut jasně říci, jestli daná plocha se hodí například k výstavbě supermarketu nebo výstavbě řekněme rodinného baráku a dalších subjektů,“ sdělil Dvořák. 

Digitální mapa, jejíž příprava stála více než dva miliony korun, bude také průběžně aktualizována. Například zaměření nové stavby bude muset být po dokončení nahlášeno na stavebním úřadu a objekt pak bude do mapy ihned zanesen.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy