2004 – Cheb: V bývalých kasárnách má vzniknout národnostní centrum (TV Západ)

Centrum pro etnické a národnostní menšiny má vzniknout v areálu bývalých kasáren na Zlatém vrchu v Chebu. O pronájem vytipovaného objektu už projevilo zájem sdružení místních romských organizací.

dezinfekce

Chebská radnice vybrala pro vznik centra budovu bývalé vojenské kuchyně s jídelnou. Dvoupodlažní podsklepený objekt má celkovou rozlohu více než 1700 metrů čtverečních.

„Představa je taková, že tam budou fungovat Romové, že tam budou mít mateřskou školku, že tam budou mít vzdělávací zařízení, že se tam budou scházet, že tam budou mít nějaké kulturní vyžití, sportovní vyžití,“ uvedl starosta Chebu Jan Svoboda. 

Sami Romové počítají s tím, že v budově bude také vybavená hudební zkušebna nebo počítačová místnost. V budoucnu by zde pak mohla vzniknout i azylová ubytovna pro ohrožené ženy s dětmi. Podle vedení chebské radnice bude ale zapotřebí důsledná kontrola, aby se představy zástupců romské komunity skutečně naplnily a celý projekt neskončil nezdarem.

„Jakmile by se tam dělo něco jiného, přes jedno, druhé varování celá akce skončí. Já si myslím, že spolupráce s Romy je natolik dobrá, že oni toto ví, že prostě ta spolupráce spočívá i v kontrole,“ popsal starosta. 

O pronájem bývalého vojenského objektu má zájem Rada romských organizací, která zastupuje čtyři romská sdružení. O tom, komu bude budova pronajata, ale rozhodne výběrové řízení, které má být vyhlášeno v průběhu dubna.

„Protože nám to ukládá zákon a my musíme každý objekt, který dáme do pronájmu, musíme prostě vyhlásit výběrové řízení. A to není výběrové řízení na to, kdo to bude spravovat. Jestli tady tuto činnost budou dělat Romové nebo nějaká jiná firma nebo jiné sdružení. Ale my jsme vypsali výběrové řízení na budovu, na pronájem,“ dodal Svoboda.

Zájem o projekt chebského centra pro národnostní a etnické menšiny už projevilo také Ministerstvo vnitra, které chce na jeho vznik přispět ze svých dotačních prostředků. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy