2004 – Cheb: Město zvažuje výměnu budovy za kostel a zahrady (TV Západ)

Nová turistická trasa má být do roku 2006, kdy se bude konat přeshraniční krajinná výstava, otevřena přímo v historickém centru Chebu v okolí Františkánského náměstí.

dezinfekce

Již v krátké době chce proto město s plzeňským biskupstvím vyměnit svoji budovu na Kostelním náměstí, kterou církev využívá jako faru, za pozemky klášterních zahrad a zdevastovaný gotický kostel Zvěstování Páně. 

„Asi bych řekl, že nabídkou kostela ze strany plzeňského biskupství se tady otevírá veliká možnost. Už nad ní začínáme uvažovat. Pracovně ji nazýváme Kulturní centrum Františkán. A ta v sobě zahrnuje řadu objektů, které jsou tady v centru Chebu, které jsou velmi atraktivní a desítky let byly nepřístupné,“ sdělil místostarosta Chebu Václav Jakl. 

Prvním krokem k vytvoření nové turistické atrakce je znovuobnovení bývalých klášterních zahrad v Hradební ulici, jejichž první část byla zpřístupněna již loni a druhá má být dokončena do června letošního roku. Dalším bodem pak bude oprava městem vlastněné hradební věže vedle knihovny, kde má být po rekonstrukci zřízeno muzeum středověkého opevnění města. 

Radnice jedná s plzeňským biskupstvím také o pronájmu některých částí františkánského kláštera, který sousedí s kostelem Zvěstování Páně. Součástí turistické trasy by tak mohla být například zdejší klášterní knihovna nebo historicky velice cenná gotická křížová chodba. Uvažuje se zde rovněž o vytvoření etnografického muzea starého Chebska. 

„Přilehlý kostel, který by byl průchozí, kterým by se dalo dostat z Františkánské zahrady právě do křížové chodby, tak by mohl být využit pro kulturní účely. Některé koncerty, některé akce už se tam konaly. To už jsme si vyzkoušeli,“ přiblížil místostarosta. 

Podmínkou církve pro převod kostela do majetku města je to, že bude sloužit také k náboženským účelům. Z tohoto důvodu by zde měl být umístěn mobilní oltář. Jinak má ale kostelu i po potřebných opravách zůstat strohý gotický charakter. 

Další součástí okruhu má být rovněž areál s bývalými městskými sýpkami v Hradební ulici, který v současnosti využívá bytová společnost TEREA. V této souvislosti se hovoří o tom, že by zde mohlo být zřízeno zázemí pro turisty, například restaurace či obchůdky. 

„Takový oříšek, který úplně ještě nevíme jak využijeme, tak jsou objekty stávající společnosti TEREA, které už jsme také rozhodli vyměnit a kompenzovat doplatkem. A co jsou také unikátní prostory vevnitř velmi nádherné a je škoda, že zatím jsou nepřístupné,“ posteskl si Jakl.  

Františkánský kostel a klášter na stejnojmenném náměstí již radnice ve spolupráci s církví a krajským muzeem zpřístupnila na omezenou dobu v říjnu roku 2002. Kostel Zvěstování Páně se pak také pravidelně otevírá při letních koncertech česko-německého festivalu Uprostřed Evropy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy