2004 – Cheb: Město zvažuje koupi zámku ve Starém Hrozňatově (TV Západ)

O záchraně léta opuštěného chátrajícího zámku ve Starém Hrozňatově jednalo minulý týden vedení chebské radnice společně s bývalými starosty města Františkem Lindou a Otakarem Mikou na Ministerstvu kultury.

dezinfekce

Zámek v roce 1990 koupila od bývalého federálního Ministerstva vnitra za sedm milionů korun soukromá firma, aby jej vzápětí použila jako zástavu za 30 milionový úvěr, který pak nesplatila. Od té doby zámek postupně chátral a dnes je už v kritickém stavu. 

„Pan náměstek nám poradil, že by bylo dobré, jestli skutečně chceme se zámku ujmout a jestli připadá v úvahu ta myšlenka, která tady je stát se vlastníky zámku, tak tuto myšlenku přivítal. Domnívá se, že jedině silná obec může památky zachránit. Malé obce mají jiné možnosti a někdy ty památky mají smůlu. Tak nám doporučil, abychom zpracovali ideový záměr záchrany zámku. A kdyby se tento záměr povedl, kdyby byl dobře zpracován, tak by tento zámek se mohl označit certifikátem Ministerstva kultury a to by byl předpoklad, aby dal ministerstvo tento zámek, jeho rekonstrukci podpořilo a i by to hrálo roli třeba v programu Záchrany architektonického dědictví,“ popsal jednání místostarosta Chebu Václav Jakl. 

Jedinou cestou k záchraně hrozňatovského zámku je tak zřejmě jeho odkoupení městem. Rovněž zvažované vyvlastnění se totiž používá ve zcela výjimečných případech a navíc až jako poslední možnost. 

„Musím říct, že došlo k určitému průlomu. Možná, že zahrálo roli i to, že jsem podal trestní oznámení na zneužívání vlastnictví a šetří to policie. Takže minulý týden se podařilo dostat sem jednoho z jednatelů společnosti, která vlastní zámek. Tento člověk nebyl osobně, byl zastoupen svým právníkem a tam padla i po nějaké době myšlenka, že by majitelé byli ochotni zámek odprodat,“ přiblížil místostarosta. 

O koupi zámku do vlastnictví města může rozhodnout pouze Zastupitelstvo. Důležitou roli by při jeho rozhodování mohla hrát prodejní cena. 

„Víme, že na zámku vázne zástava, která dnes už překračuje 40 miliónů korun. Poté, co vlastník prohlásil, že by vyřešil tuto zástavu a my bychom zámek kupovali v ceně do deseti milionů korun, tak i tato možnost se začíná otevírat,“ dodal Jakl.

Město již vytvořilo pracovní skupinu, která se má hrozňatovským zámkem systematicky zabývat.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy