2004 – Cheb: Jízdné v MHD podražilo na 8 korun (TV Západ)

Tento týden v Chebu došlo ke zdražení jízdného městské hromadné dopravy. Cestující místo dosavadních šesti korun základního jízdného zaplatí osm.

dezinfekce

Majitelé čipové karty, tzv. elektronické peněženky, budou nově jezdit za sedm korun místo současných 5,40. Měsíční předplatné MHD pak podraží ze 190 na 260 korun, ale nebude již omezeno počtem šedesáti jízd měsíčně. Zdarma naopak budou nově moci jezdit důchodci starší pětasedmdesáti let, a to za podmínky zakoupení čipové karty v hodnotě dvou set korun na celý rok. Žádost dopravce o změnu tarifu již schválilo městské Zastupitelstvo na svém posledním loňském zasedání.

„Tak samozřejmě náklady se každoročně zvyšují. Je známo, že v Chebu i po zdražení zůstávají ceny jízdného nejnižší. Tam je asi ta úvaha je taková, že město dotuje Městskou hromadnou dopravu zhruba padesáti procenty tak, aby byl zachován poměr - to, co se vybere z jízdného v poměru k tomu, co město dotuje - tak proto bylo nutné jízdné upravit,“ vysvětlil místostarosta Chebu Václav Jakl. 

Zajištění Městské hromadné dopravy v Chebu přijde v letošním roce zhruba na 13,5 milionu korun, přičemž město má poskytnout sedmi milionovou dotaci.

„Tato částka nemusí být ještě konečná. Může záležet také na tom, jak se bude vyvíjet situace třeba s pohonnými hmotami, cenou nafty a podobně. Takže takováto částka, s tou se počítá v rozpočtu,“ potvrdil Jakl. 

Vedle samotné provozní dotace dává město dopravci každoročně také několika set tisícový příspěvek na nákup nového nízkopodlažní autobusu a ve své režii rovněž postupně opravuje všechny autobusové zastávky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy