2003 – Sokolov: Zavádí se dvousložková cena vody (TV Západ)

Šetřit vodou nebude od příštího roku pro sokolovské domácnosti tak výhodné jako doposud. Zastupitelé totiž na svém posledním zasedání schválili nový systém účtování prostřednictvím tzv. dvousložkové ceny vody.

dezinfekce

„V podstatě my máme nějakou cenu vody. Řekněme, že ta cena vody jednosložkové bude, říkejme tomu, že to je 100% a teď těch sto proto rozdělím na dvě části - 15 procent je pevná složka a 85 procent pohyblivá. Takže v podstatě 85 procent lidí platí za kubík, níž. Ale pak platí je tu stálou složku a v podstatě to je stejné jako u elektrické energie nebo u plynu. To znamená, platí v podstatě poplatek za to, že mohou tuto vodu používat,“ popsal změnu místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Nový způsob je podle vedení sokolovské radnice spravedlivější než ten stávající, protože jednotlivé domácnosti budou rovnoměrněji přispívat na údržbu vodovodního zařízení. Zavedení dvousložkové ceny postihne nejvíce odběratele s nízkou spotřebou vody, tedy například chataře nebo méně početné domácnosti v rodinných domcích.

„Můžeme říci, že to je, když to vezmeme z druhé strany, množstevní rabat. Ten člověk, který používá víc vody a v minulosti v této složce platil opravy, veškeré potrubí a všechno, tak dneska vlastně na tom trochu vydělá. A ten člověk, který má malou spotřebu, na tom v podstatě prodělá,“ vysvětlil místostarosta. 

Po zavedení nového systému bude moci domácnost v panelovém domě s průměrnou spotřebou ušetřit oproti současnosti i více než 1000 korun ročně. Pevná složka ceny vody, která bude záviset na velikosti vodoměru, se totiž rozpočítá mezi desítky nájemníků bydlících v domě.

„Máme to zmapované úplně detailně. Můžeme říci, že v podstatě všechny paneláky v Sokolově na tom určitým způsobem vydělají, paneláky. Ale aby nedošlo k nedorozumění - panelák neznamená, že každý občan v tom paneláku na tom vydělá. I v tom paneláku například lidi vydělají a prodělají, tzn. panelák celkově vydělá díky tomu, ale když se to rozpočítá, a pokud v tom baráku bude nějaký člověk, který tráví na chatě půl roku a tak dále, tak pro něj, když to spočte, tak na tom prodělá,“ upozornil Dvořák. 

Další výhodou nového systému by mohlo být také to, že díky rostoucí spotřebě by se cena vody neměla v budoucnu zvyšovat příliš výrazně. Letos se v Sokolově platí za metr krychlový zhruba 44 korun padesát, přičemž pro příští rok se počítá s několika procentním zdražením. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy