2003 – Sokolov: Za nové dojíždějící žáky město platit nebude (TV Západ)

Sokolovská radnice se začne bránit přílivu nových přespolních žáků. Základní školy totiž nebudou dostávat finanční příspěvek na opravy a údržbu za děti, které dojíždějí do města z okolních obcí s vlastní školou.

dezinfekce

Za své dojíždějící žáky totiž musí takzvané neinvestiční náklady platit pouze ty obce, které nemají vlastní školu. Za ostatní zatím sokolovským základkách více než dvou tisícový příspěvek vyplácela zdejší radnice. Radní ale nyní Zastupitelstvu doporučili, aby byla tato praxe od příštího školního roku změněna. Přijetí nového přespolního žáka sice bude v kompetenci ředitele školy, ten za něj ale již nedostane od města peníze. Toto plánované opatření by se nemělo dotknout přespolních dětí, které sokolovské školy již navštěvují.

„Podle původního rozhodnutí Zastupitelstva by se jich to dotýkat mělo, ale předkládáme návrh do Zastupitelstva příštího, že by se toto opatření mělo změkčit. Čili mělo by se to týkat pouze dětí, které nastupují též do prvních ročníků,“ vysvětlil starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Ještě větší dopad než nynější opatření by pro dojíždějící děti mohlo mít plánované uzavření jedné ze sokolovských základních škol, o kterém se kvůli neustále klesajícím počtu dětí uvažuje již několik let.

„Takže si myslím, že Zastupitelstvo v tomto volebním období určitě o zavření jedné školy rozhodne, pokud bude rozumné. Nevíme samozřejmě, která to bude a až tomu dojde, tak samozřejmě přednost budou mít sokolovští žáci, takže je možné, že tam potom výrazně to dopadne i na ty dojíždějící,“ upozornil Jakobec. 

Do základních škol v Sokolově dojíždí v současné době zhruba 600 dětí, z nichž polovina je z obcí, které sokolovské radnici za žáky neplatí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy