2003 – Sokolov: Svoz odpadu začne zajišťovat SOTES (TV Západ)

Svoz tříděného odpadu začne v Sokolově od příštího roku zajišťovat městská společnost SOTES. V ulicích se má také přitom objevit více odpadových nádob.

dezinfekce

Sokolovské technické služby mají také opravit rozpadající se přístřešky na komunální odpad a další nové vybudovat. Podstatnou změnou bude rovněž přemístění nevyhovujícího dvora nebezpečného odpadu z lokality u gymnázia a rozšíření jeho služeb. Občané by v novém, tzv. recyklačním dvoře mohli odevzdávat nejen nebezpečný, ale také tříděný rostlinný a velkoobjemový odpad.

„Tak zaprvé – současný systém je neudržitelný. Ty, co se podívají například na náš sběrný dvůr u gymnázia, tak zjistí, že to je jeden velký nepořádek. V podstatě nás to stojí dva miliony korun ročně a v podstatě to nic nezlepšuje. Situaci to zhoršuje,“ popsal místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

V současné době je po Sokolově rozmístěno 64 velkoobjemových zvonů a 20 kontejnerů na tříděný odpad. Již v příštím roce se má ale tento počet výrazně zvýšit.

„Bylo by špatné, když by jsme chtěli dojít ke stavu, kdy bude méně nádob. Takže máme představu, že to bude rapidní navýšení těchto nádob. Nádoby budou vypadat trochu jinak, tzn. budou udělané tak, aby se k těmto nádobám mohlo dostat menší vozidlo. To znamená, aby tyto nádoby v podstatě mohly být i v lokalitách, kde dneska být ani nemůžou,“ přiblížil místostarosta. 

Do poloviny příštího roku by v ulicích mělo být 300 menších, barevně odlišných kontejnerů na papír, sklo a plasty, přičemž postupně se jejich počet zvýší až na tisíc dvě stě. Pouze nákup nových kontejnerů přitom bude stát téměř devět milionů korun a další prostředky pak půjdou do oprav a budování přístřešků, nákupu svozového vozidla či výstavby recyklačního dvora. Celkově tak budou SOTES a město muset v nejbližších letech investovat minimálně 20 milionů korun.

„Ta investice je ohromná, ale my počítáme, že to nebude se investovat v jednom roce. Bereme, že počáteční investice, řekněme města, to znamená, bude něco kolem milionu až milion a půl korun,“ spočítal Dvořák.

Třídění odpadu je přitom v současné době finančně nevýhodné. Od společnosti EKO-KOM totiž město dostává ročně zhruba 200 000 korun, ale náklady na recyklaci jsou několikanásobně vyšší.

„V současné době každé město, které třídí, na tom prodělává. Kdybych to řekl ošklivě, to znamená, kdo víc třídí, tak víc prodělá. V podstatě je to kompromis mezi ekologií dnes a mezi ekonomikou,“ dodal místostarosta Jaromír Dvořák. 

V současné době vytřídí každý občan Sokolova ročně průměrně sedm kilogramů odpadu, přičemž již v roce 2005 to má být podle plánu odpadového hospodářství kraje kilogramů 57.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy