2003 – Chebsko: Další úsek rychlostní silnice 6 předán (TV Západ)

Další čtyři a půl kilometru dlouhý úsek čtyřproudé silnice I/6 mezi křižovatkou Ypsilon a Kamenným Dvorem na Chebsku už slouží motoristům. V našem kraji tak vznikla první rychlostní komunikace o délce 11,5 kilometru.

dezinfekce

Nový úsek totiž navázal na čtyřproudou silnici od mimoúrovňové křižovatky u chebského Chlumečku. Jeho výstavba přitom trvala téměř na den přesně dva roky.

„Tak ten úsek stál více než 600 milionů korun a bylo to hrazeno přibližně půl na půl ze Státního fondu dopravní infrastruktury a z peněz Evropské investiční banky,“ uvedl Jaromír Pešek, ředitel závodu Karlovy Vary. 

Další etapa výstavby rychlostní komunikace směrem na Karlovy Vary má být zahájena v roce 2005. Zatím ale panují nejasnosti v otázce jejího financování.

„Tak v tuto chvíli by mělo být připraveno a v roce 2005 zahájeno pokračování. To znamená tady od Kamenného Dvora směrem do Sokolova. Takže to je etapa, která by měla začít 2005. Dále by měla začít příští rok 2004 ta část dokončení průtahu Karlovými Vary. A samozřejmě, že velmi důležitá je také ta část, která je u Prahy. Já si myslím, že dokončení nebo pokračování, tedy od směru kolem Pavlova do Prahy, je rozhodující úsek, který nepochybně velmi zkvalitní celou tu trasu Praha-Karlovy Vary. Takže je to takzvaně salámovou metodou. Jde o to, aby se stavba nezastavila a minimálně v těch třech čtyřech místech neustále pokračovala,“ popsal hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel. 

Rychlostní silnice má podle slibu vlády v tzv. Bílé knize vést do roku 2010 z Chebu přes Karlovy Vary až do Prahy. Představitelé kraje mají ale obavu, zdali kvůli nevyjasněnému financování bude tento termín dodržen.

„Tak samozřejmě, že bychom rádi, aby tento termín byl závazný, protože je ve vládním dokumentu. Chtěli bychom, aby vládní dokumenty byly závazné a ne jenom papíry do šuplíku. Takže uděláme všechno pro to, aby ten termín byl splněn,“ dodal Pavel. 

Po první rychlostní silnici v kraji od Chlumečku po Kamenný Dvůr se ale nyní smí jezdit pouze devadesáti kilometrovou rychlostí. Prozatím přelepené dopravní značky oznamující silnici pro motorová vozidla a tedy povolenou sto třicítku, totiž začnou platit až poté, co kolaudační rozhodnutí nabude právní moci, odhadem zhruba za dva týdny. Dobrou zprávou pro řidiče je ale to, že na nové komunikaci zatím nebudou potřebovat dálniční známku. O zpoplatnění se uvažuje až po dokončení celého rychlostního propojení Chebu s Karlovými Vary. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy